
Åpenhetsloven
Vi ønsker med dette å redegjøre for Hellvik Gruppen AS sitt arbeid knyttet til åpenhetsloven og de tiltakene vi har implementert for å oppfylle lovens krav.
Vårt arbeid med åpenhetsloven
Vi vil med dette skrivet redegjøre for Hellvik Gruppen AS sitt arbeid med åpenhetsloven og våre tiltak for å etterkomme kravene.
Dersom det er behov for ytterligere informasjon, vennligst kontakt administrerende direktør Gaute Engbakk.
Åpenhetsloven § 5a:
Generell beskrivelse av virksomhetens organisering, driftsområde, retningslinjer og rutiner for å håndtere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
Vår virksomhet er organisert som et regionbasert konsern, Hellvik Gruppen. Gruppen har fire regioner: Øst, Sør, Sør-Vest og Vest. XL-Bygg Hellvik med to avdelinger, samt støtteselskapene Hellvik Hus Teknologi og Produksjon og Hellvik Hus kjedetjenester.

Konsernets hovedadresse
Hellvik Gruppen AS, Jærveien 1250, 4375 Hellvik. Organisasjonsnummer: 922 962 308
Tilslutning til Bransjeorganisasjoner
Hellvik Gruppen AS er del av det organiserte arbeidslivet og er tilsluttet og Boligprodusentenes forening.
Vårt driftsområde
- Bygg og anleggsvirksomhet i forbindelse med oppføring av boliger på egne og kunders tomter.
- Salg av byggevare.
- Leveranse av tjenester innen arkitektur, ingeniør og administrasjon til franchisebaserte kjedemedlemmer.
Hellvik Gruppen har ikke egenimport av varer, og opererer kun i det norske markedet.
Arbeid med åpenhetsloven
Arbeidet med åpenhetsloven er koordinert på bransjenivå og vi bruker NHO Byggenæringens felles løsninger og maler i vårt arbeid.
Våre rutiner og retningslinjene er forankret hos Administrerende direktør og i styret.
Sikring av arbeidsvilkår og leverandørkvalitet
Selskapet har utarbeidet rutiner og sjekklister for kartlegging og vurdering av negativ påvirkning/skade forårsaket av egen virksomhet og selskapets leverandører.
For sikre at arbeidstakere i vår produksjonskjede har tilfredsstillende lønns- og arbeidsvilkår, er det utarbeidet egne sjekklister for valg av seriøse leverandører.
Kravene i åpenhetsloven er en del av kontraktsbestemmelsene overfor underentreprenørene.
Åpenhetsloven § 5b
Opplysninger om faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvenser som virksomheten har avdekket gjennom sine aktsomhetsvurderinger.
Hellvik Gruppen kjøper ca 97% av byggevarer og materiell fra Mestergruppen (herunder XL-Bygg). Her henvises det til Mestergruppen sin aktsomhetsvurdering.
I produksjonen benyttes i all hovedsak egne tømrere. Men i forbindelse med produksjonstopper og ved utførelse av andre fag (vvs, elektro, maling osv) blir det benyttet underentreprenører. Her er det en risiko for at lønns- og arbeidsforhold ikke er i henhold til avtale.
Vi støtter oss for øvrig på tilgjengelig informasjon og kartleggingsarbeidet som skjer på bransjenivå, hvor naturstein, VVS-produkter, elektroprodukter og solcelleprodukter har vært prioritert i rapporteringsperioden med grunnlag i vesentlig risiko for negative konsekvenser.
Åpenhetsloven § 5c:
Opplysninger om eventuelle tiltak virksomheten har iverksatt eller planlegger å iverksette for å stanse faktiske negative konsekvenser eller begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser, og resultatet eller forventede resultater av disse tiltakene.
Vi bygger vår kartlegging på informasjon fra våre nærmeste leverandører ved å innhente skriftlig informasjon, intervju og å ved å foreta stikkprøver. Det er i året som har gått gjennomført stikkprøver med bruken av oppdragsavtaler og rammeavtaler og da med fokus på maling og flis. Disse undersøkelsene viste at våre interne systemer ikke har blitt benyttet fullt ut.
Dette blir fulgt opp lokalt og sentralt. Eksempler på tiltak er: Egne samlinger med underentreprenører der våre krav og forventninger gjennomgås (herunder påseplikt, åpenhetslov, svart arbeid), settes opp som eget tema i lokale produksjonsmøter og sentrale driftsmøter og opplæring og faglig bistand gjennom KS-leder.
Det å sikre bruken av interne rutiner og avtaler vil være hovedfokuset i arbeidet med åpenhetsloven det kommende året.
Avvik vil bli rapportert og behandlet i vårt avvikssystem.
En viktig del av arbeidet med åpenhetsloven er å informere og utruste organisasjonen. Det er gjennomført en generell opplæring i åpenhetsloven. Bakgrunn, virkemåte og hvordan vi som konsern etterlever kravene. Denne gjennomgangen er en del av vårt kompetansebibliotek, og kan benyttes i forbindelse med nyansettelser og andre som trenger en innføring, eksempelvis de som ikke kan delta på felles gjennomgang.