Hjem

Bygget drømmehjemmet som pensjonister

Under et høyt og slående vakkert tak i spiler, nyter Ingeborg og Knut Orlin pensjonisttilværelsen i sitt nye hjem. Fra kjøkkenet beundres sjøutsikten over morgenkaffen. «Vi får en helt annen ro her, enn hva vi har hatt tidligere», forteller Knut.

Fra sekundet man trer inn døra i overetasjen, blir blikket umiddelbart dratt mot store vindusflater, sjøutsikten og det høye taket. Man glemmer nesten å se på den romslige gangen og de lekre gulvene som flyter sømløst fra ende til annen. Å gå inn i stua føles som å bli slukt inn i et interiør magasin.

Boligen er innredet med naturlige elementer i eik og lune, lyse farger. På kjøkkenet skinner et rålekkert eikekjøkken og en selvlaget biopeis som skaper en lun atmosfære. Fra kjøkkenet åpnes døra ut til en pent innredet balkong.

Planlagt i den minste detalj

Ingeborgs naturlige teft for design og interiør, skinner i hele boligen. Hun har latt seg inspirere av BoBedre, Hytteliv, BoNytt og folkefavoritten Halvor Bakke. Det synes tydelig i detaljene – som HB duftlys, lykter og sengesett. «Jeg har brukt mange, mange timer på å planlegge alt i den minste detalj», forteller Ingeborg.

Sammen med en pent oppredd seng og et lekkert tilhørende bad, får man en harmonisk hotellfølelse på soverommet. På badet møtes man med marmorfliser som går fra gulv til tak, en flott servantmøbel i eik, og ikke minst – både dusj og badekar med sorte detaljer. «Vi har fått det akkurat slik vi ville ha det», forteller Knut.

Hjemmet balanserer myke og lune materialer, og moderne, stilfulle lamper. «Jeg har litt lampedilla», sier Ingeborg og forteller at taklampen i stua ble kjøpt helt ny og lå uåpnet i esken ett helt år før den endelig fikk skinne i hjemmet. Spisebordet har vært med dem helt fra starten, og bortsett fra spisestolene, er alle møblene medbrakt fra deres tidligere hjem. Alt av farger og interiør ble planlagt rundt det de allerede hadde av møbler.

I underetasjen treffer man på et enkelt, men elegant bibliotek. Til venstre for lesekroken, ligger hobbyrommet til Knut, som benyttes til trening og musikal-lytting. «Originalt var det to soverom her, men vi har valgt å slå dem sammen til et stort rom», forteller han. Etasjen har også ett ekstra soverom, bad og et romslig vaskerom.

En utsikt de ikke kunne si nei til

Knut og Ingeborg bodde i sitt forrige hjem på Hafrsøyene i 11 år, før de bestemte seg får å bygge sitt drømmehjem. I motsetning til mange nye boligeiere, kan Knut fortelle at han ikke var klar for å flytte – men at sjøutsikten endret alt. Fra sekundet han satte fot på tomta, var han solgt.

Ingeborg satt på en kafè i Sandnes sammen ved noen venninner, da Knut ringte og fortalte om tomta han hadde sett sammen med Paul Haneferd, salgsansvarlig i Hellvik Hus Sør-Vest og Ingeborgs sønn.

«Da tog jeg toget, ble hentet på stasjonen og ble med til tomta. Det var en utrolig deilig følelse å bare se seg rundt her. Da tenkte jeg «her skal jeg bo» og da begynte vi å bygge», forteller Ingeborg.

Nå står de opp til utsikten hver morgen, i et fremtidsrettet hus med plass til alle deres 8 barn og 13 barnebarn.

«Det er jo ganske uvanlig å bygge nytt hus som pensjonister, men vi synes det er deilig med friheten med enebolig og det å kunne ha noe helt eget. Huset er bygget for fremtiden. Det aller meste vi trenger, befinner seg i hovedetasjen, og vi kan montere heis i trappa – så det går bra», forteller Knut.

Skryter over byggeleder

Fra de først så tomta i mars 2021, har alt gått på skinner, ifølge paret. Det gamle huset ble solgt januar 2022. Da bodde de i en leilighet på Hestnes før de flyttet inn i sitt nye hjem oktober 2022.

«Prosessen gikk veldig greit, selv om vi ombestemte oss litt underveis. Det var enkelt og fort å få det til. Huset kom også på akkurat den prisen som ble forespeilet, uten noen uforutsette utgifter», forteller Knut.

De har bygget en større veranda enn originalen, slått sammen to soverom, endret utbyggene på endemøene og flyttet noen vinduer.

«Vi fikk være med å utforme fasaden og komme med ønsker», sier Ingeborg.

De skryter over byggeleder Atle Tengesdal og snekkerne. «De var veldig effektive og dyktige. Vi har ingenting å klage på», sier Knut.

Funnet roen på toppen

«Før spiste vi frokost og så gjorde vi det vi skulle den dagen, selv som pensjonister. Her bruker vi en time på morgenkaffen. Vi har funnet en helt annen ro her», forteller Knut.

«Vi sitter på utsiktsplassen vår med kaffe om morgenen og et glass vin om kvelden», utfyller Ingeborg.

Ved spørsmål om hva paret verdsetter mest med sin nye bolig, var lista lang. I tillegg til utsikten, verdsetter de hagen, takhøyden og at huset byr på godt med boltreplass. For ikke å nevne peis og innglasset veranda som kan brukes året rundt. De flyttet inn i oktober 2022 og åpnet dørene for julefeiring med familien i desember. «Det er veldig koselig å ha besøk og lage mat når vi skal ha gjester», sier Ingeborg.

«Eller når vi er alene», legger Knut til og forteller at de er veldig glade i å lage mat – spesielt på det nye kjøkkenet.

Nå gleder de seg til å fikse i hagen til våren. Garasjen er innredet og nå gjenstår det bare å oppleve de ulike årstidene i deres nye hjem.