Hjem
Tønnes og Jane Ognedal ved deres hus i Egersund. Huset er bygget av Hellvik Hus Hellvik.

Bygget nytt arkitekttegnet hus i Egersund. Skiller seg ut med gule detaljer

– Det er umulig å bli sur i et gult hus, sier Jane og Tønnes Ognedal. På en høyde med utsikt ned mot Egersund sentrum har de bygget et helt unikt hus.

I oktober 2020 ble Janne og Tønnes’ nye hus nominert til den prestisjetunge prisen «Årets småhus» i 2020 under Boligprodusentenes forenings årlige boligkonferanse. 

– Nå er vi nettopp kommet hjem fra en tur i Vannbassengane. Vi har gått mye opp gjennom årene, men ingenting slår denne plassen. Vi føler oss hjemme her, sier Jane Ognedal.

Sammen med mannen, Tønnes, har Jane bygget et nytt arkitekt-tegnet hus på gamle trakter i Heggdalsveien i Egersund.

Tønnes’ besteforeldre eide en del land her i området, som tidligere ble kalt Gosen, og tomtene er etter besteforeldrenes tid gått i arv til barn og barnebarn.

Tønnes’ søster har et hus like ved, og tomten som Tønnes og Jane har bygget på, tilhørte tidligere Tønnes sin onkel.

– Jeg er oppvokst på i Høgevollsveien, mens Jane er oppvokst i Kjell Buggesgate. Vi har vært sammen siden vi var unge. Hennes mormor bodde på en gård ikke så langt herfra, forteller Tønnes.

– Vi pleide å kjøre forbi her med hest og karjol for å komme oss til mormor, unntatt på søndager. For da skulle hesten hvile, fortsetter Jane.

Utsikten fra huset utover Egersund.
Gule detaljer går igjen overalt i huset.

Tegnet av arkitektvenn

Til daglig bor Jane og Tønnes i Stavanger, hvor hun jobber som lærer og han jobber som akustiker.

Huset i Egersund, som er deres sekundærbolig, ble bygget fordi tomten stod ubrukt, og fordi huset som tidligere stod her begynte å bli såpass falleferdig at de måtte foreta seg noe.

Gul er en blid og raus farge. Det går ikke an å være sur i et gult hus

Jane Ognedal

En god venn av ekteparet, arkitekt Tom-Rich. Kristiansen, ble forespurt om ikke han kunne tenke seg å tegne noe. Det kunne han. Kristiansen døpte prosjektet «Villa Ognedal».

– Tom fikk egentlig frie tøyler. Det eneste kravet vi hadde var at huset skulle ha nok sengeplasser til at venner og familie skulle kunne overnatte. Tom kom til Egersund på besøk, så på tomten og gikk i gang. Resultatet ble så kjekt at vi fikk veldig lyst å bygge, sier Tønnes.

– Ja, jeg har ikke fantasi nok til å ønske meg noe som dette på egenhånd. Tom gjorde en kjempejobb, fortsetter Jane.

Les mer om arkitektens tanker nederst i artikkelen!

Den rause fargen

Skjønt, helt uten fantasi er verken Jane eller Tønnes. Det første som slår en når en kommer på besøk til dem er fargen gult. Gult går igjen alle veier i huset, på alt fra vinduskarmer, lampeskjermer og inngangsdør, til kaffetrakter, sengetøy og til og med ekteparets egne klær.

– I Egersund velger vi gult når vi kan. Gule klær er blitt en ekstra morsom spøk for oss, sier Tønnes.

– Gul er en blid og raus farge. Det går ikke an å være sur i et gult hus, sier Jane.

Ifølge Tønnes har Jane vært opptatt av gult hele livet, mens han ble bitt av basillen etter hvert.

Kontakten med tømrerne har vært såpass hyggelig at vi kommer til å savne dem

Jane Ognedal

Da de skulle kjøpe hus i Stavanger tidlig på 80-tallet dukket det opp en aldri så liten utfordring. For huset de så på var mørkegrønt! Det var såpass vanskelig for Jane å akseptere, at hun vurderte å avblåse hele huskjøpet.

– Men så foreslo Tønnes at vi kunne male gult når huset skulle rehabiliteres, og da kjøpte vi det. Hvis jeg er på vei hjem fra jobb en dag, litt trøtt og lei, og ser huset på avstand så tenker jeg: «Jippi! Det fine gule huset skal jeg hjem til!», og så blir jeg i godt humør med en gang, sier Jane.

I dag ligner huset deres i Stavanger på slik det var da det ble bygget i 1905. Det er gult med hvite vinduer.

– Men huset her i Egersund er ikke gult?

– Nei, kledningen er ikke gul. Egentlig hadde Jane sagt at det var samme hvordan huset ble, så lenge det var gult, men arkitekt Tom ville ikke tegne et gult hus, sier Tønnes.

– Tom er såpass flink at vi lot han gjøre som han ville, men jeg tenkte jo at om ikke kledningen ble gul, så kunne i hvert fall vinduskarmene være gule, sier Jane og ler.

Gul er en raus og varm farge mener Jane og Tønnes Ognedal.
Gule fliser på badet.

Spiler i taket

Jobben som akustiker har gjort Tønnes over middels interessert i lyd.

Husets underetasje, hvor gulvet er slipt betong, har derfor perforert gips i mange rom, mens husets overetasje er utstyrt med hvitlasert spilehimling i gran fra Bergene Holm, for å sikre behagelig akustikk.

I overetasjen er huset preget av en åpen stue- og kjøkkenløsning, med kjøkkenøy og vinduer på alle sider.

Vinduene, som er aluminiumsbelagt og er levert av Nordan, er selvfølgelig utstyrt med gule karmer i fargen «Sun Yellow».

Å bygge hus som dette er veldig spennende fordi det utfordrer oss, og tar oss litt bort i fra normalen

Kim K. Aarstad, Hellvik Hus Hellvik

Mens overetasjen er tilrettelagt for opphold, med utgang til både terrasse og veranda, er underetasjen fylt med soverom i tillegg til en kjellerstue, hvor husets eneste TV bor.

– Møblene er i stor grad gjenbruk. Blant annet er både sofaer og spisebord møbler som skolen jeg jobber på skulle kvitte seg med. Det var sommer da vi overtok huset, og kveldene var lyse og lange. Plutselig var det høst, og vi oppdaget at vi manglet lampe i taket, så da måtte vi finne det også. Innredningen har vi tatt litt etter litt, sier Jane og ler.

Tønnes jobber som akustiker og er svært opptatt av lyd. Taket i overetasjen har derfor hvitlasert spilehimling i gran.

Skryter av tømrerne

Det er Hellvik Hus Hellvik som har bygget huset. Jane og Tønne skryter av innsatsen til tømrerne Tommy Monge, Leif Friestad og lærling Kristian Vigrestad, samt byggeleder Morten Haug.

Det eneste kravet vi hadde var at huset skulle ha nok sengeplasser til at venner og familie skulle kunne overnatte

Tønnes Ognedal

– De fortjener mye honnør. Tømrerne gjorde en kjempejobb, og ivaretok den rene arkitekturen i detaljer som ikke en gang var tegnet ut, sier Tønnes.

– Kontakten med tømrerne har vært såpass hyggelig at vi kommer til å savne dem, fortsetter Jane.

Slik tenkte arkitekten

Det er Jane og Tønnes’ venn gjennom mange år, sivilarkitekt Tom Rich. Kristiansen, som har tegnet huset. Han holder til daglig til i Fredrikstad, hvor han driver sitt eget arkitektkontor.

– Prosjektet framstår i dag som et vakkert, homogent og komplett byggeri. Både i seg selv, og i kombinasjon med terrenget rundt. Byggherren Hellvik Hus har vært svært engasjert, og har drøftet, justert og samarbeidet helt fra ide til siste detalj. De kreative innspillene til prosjektet har vært med å gi det meget gode sluttresultatet, sier Kristiansen.

– Hvordan tenkte du da du utformet huset?

– Tomtens beliggenhet og plassering i henhold til himmelretning, terrengforhold og adkomst var premissgivende for utformingen. Lys, gjennomsiktbarhet, utsikt og følelsen av å oppholde seg ute i det store landskapsrommet, samtidig som en kunne trekke seg tilbake i lune soner er faktorer det ble jobbet mye med.

– Huset ligger på en bakketopp. Hvordan ivaretok du utsikt og lys i utformingen?

– Utsikten og lysinnfallet mot sør-sørvest og vest var premissgivende for plasseringen av boligens funksjoner. Oppholdsarealet er derfor plassert i øverste etasje, lett svevende over terrenget, med direkte utgang til terreng og uteplass i bakkant. Soverom og inngangsdør er plassert i underetasjen.

– Hvordan har terrenget preget huset?

– Huset skulle gli inn i terrenget uten store inngrep. Tomten har naturlige platå som er utnyttet med direkte utganger til disse i både underetasje og overetasje. Adkomsten er fra nord-nordøst, hvor garasje og hovedinngang er plassert.

Bygger det meste

Det var boligkonsulent Kim Kenneth Årstad som først møtte ekteparet.

Han lyttet til deres ønsker og behov, og kom med konstruktive innspill til hvordan huset kunne bygges etter arkitektens visjon, samtidig som en holdt seg innenfor budsjett.

– I samråd foretok vi noen kompromisser for å holde kostnadene nede, men i hovedsak ble huset slik både de og arkitekten ønsket seg, sier Årstad.

– Hva tenker dere om å bygge hus som er tegnet av andre?

– Vi bygger det meste! Å bygge hus som dette er veldig spennende fordi det utfordrer oss, og tar oss litt bort i fra normalen. Utfordringen ligger i å sy ideene sammen med realiteten. Men slike utfordringer tar vi på strak arm, sier Årstad.

Gul radio, gul lampe, gule blomsterkrukker og pledd. Ingenting er tilfeldig.

Kontakt oss

Vil du gjøre som Jane og Tønnes og bygge med Hellvik Hus Hellvik?