Hjem

Tunet hvor generasjoner samles

Skjermet i et sjarmerende tun på Tromøy i Arendal, finner man fritidsboligen til Ragnhild og Sigmund.

Rett over stien som går mellom plenen og nabotomta, ligger småbruket Gjervold som Ragnhild har overtatt etter sin far. Jorda er fremdeles i bruk og forpaktes til en nabo som lever av gulrotdyrking, mens det gamle huset har gått videre til deres tre barn.

Godt tilbakelent i en skinnstol med kaffekoppen i hånda, forteller Sigmund om deres boligreise og historien som går tilbake flere generasjoner.

Bygget for å kunne samles

Ragnhild er oppvokst på Tromøy, men familien ble først introdusert til området da de bodde i Arendal fra 1983 til 1987. Etter fire år i Arendal, flyttet de til Asker, hvor de har bodd siden.

Da Ragnhild overtok småbruket, var det et beskjedent hus med utedo på låven. Den eneste vannkilden var en kaldtvannskran på kjøkkenet, som fryste til om vinteren. Våningshuset har blitt modernisert i flere runder med nytt elektrisk anlegg, innlagt bad, nye vinduer og etterisolering. Huset er et av de eldste på Tromøya, og småbruket har tilhørt familien i generasjoner. I dag brukes det som feriested for hele familien.

Etter hvert som flere barnebarn kom til verden, viste feriehuset seg å litt trangt og da nabotomta plutselig kom for salg, kapret de den umiddelbart.

– Tomta bare dukket opp, så da ble det sånn. Vi kjøpte den før vi hadde bestemt oss for å bygge, men det var det som var bakerst i tankene, forteller Sigmund.

I dag er både Sigmund og Ragnhild pensjonert og planlegger å benytte den nye fritidsboligen akkurat når det passer dem – enten det er sommer eller vinter.

-Dersom vi ønsker å være her på vinterhalvåret, er det jo mye bedre å være i et nyere, isolert hus enn et gammelt. Dette er jo ei hytte, men på størrelse med- og fasiliteter som et hus. På fjellet har vi hytte uten strøm og vann, og stortrives der, men dette er jo enklere når åra siger på, sier Sigmund.

Selv om den nye fritidsboligen kan brukes året rundt, vil sommeren være høydepunktet. Da samles hele familien på Gjervold og tilbringer varme Sørlandsdager sammen.

– De er hovedgrunnen til at vi bygget denne fritidsboligen, slik at familien kunne være samlet på samme sted, med mulighet for å trekke oss litt tilbake. Det er et ideelt sted å være med små barn, for det er ikke noe trafikk. De kan bare løpe rett over til oss, sier Sigmund om sine seks barnebarn i alderen ett til seks år.

Sørlandsstilen og familie i fokus

For Sigmund og Ragnhild var det viktig å ta vare på den idylliske Sørlandsstilen til Gjervold-tunet. Derfor har de valgt et hus i klassisk Sørlandsstil med smårutet vinduer, hvit kledning og rødt tak. Fritidsboligen er en skreddersydd versjon av ferdighytta Strandnellik.

-Det gamle huset og skipperhuset rett her borte, er også i samme stil. Vi kikket i en del kataloger og endte opp med å like det samme, selv om vi kikket hver for oss, sier Sigmund.

De har gjort noen forandringer på fritidsboligen, som å sette på kvist, utvide lengden med 1,20 meter og bygge tak over inngangspartiet.

-Det største og viktigste elementet var valg av kjøkkenet, ettersom det er åpen kjøkken-stueløsning, sier Sigmund om valg av farger og materialer.

På kjøkkenet er det en grønn vegg, som forlenger naturen inn i boligen. Midt i rommet strekker det seg et langt spisebord med plass til deres tre barn med sine partnere og alle seks barnebarn. Eikekjøkkenet fra Kvik står i moderne stil mot den tradisjonelle Sørlandsstilen.

De anser stua som det viktigste rommet, men noe møblering gjenstår. Det planlegges å få inn en ekstra sofa, slik at hele familien kan sitte samlet. Ellers er de i mål.

-Vi har for så vidt gjort alt ferdig, også ute. Vi leide en anleggsgartner i sommer for å lage mur ved inngangspartiet og legge heller fra Froland på plenen. Vi regner oss som ferdige ute, men vi tenker å plante litt, sier han.

Gleder seg til årets høydepunkt

Fritidsboligen ble ferdigstilt i begynnelsen av mars 2022, og ekteparet er i ferd med å bo seg inn. Ilddåpen var i november 2022, med åpne dører for 16 overnattingsgjester fordelt på de to husene, og dekket bord.

Det er mye de verdsetter med sin nye fritidsbolig, men at boligen kan romme alle 6 barnebarn og resten av familien, står øverst på lista.

-Det har jo blitt et veldig romslig bad, to store soverom og to små. Vi er også fornøyd med at vi har fått to fine uteplasser. Vi er godt fornøyde med resultatet som det har blitt, forteller Sigmund.          

– Hellvik Hus var både hyggelige og flinke. Vi hadde også en dyktig byggeleder. Det var stort sett tre snekre her og de var veldig flinke. Samvittighetsfulle og hyggelige mennesker. Det har i grunnen gått på skinner, fortsetter han.

Nå som alt er ferdigstilt, gjenstår det bare å glede seg til neste høydepunkt; sommertreffet med familien.

 -Det er det som er topphendelsen her i løpet av året, avslutter Sigmund med et smil.

Fritidsboligen er bygget av Hellvik Hus Sør.