Hjem

Du har krav på garanti

Kjøper du bolig som skal oppføres eller er under oppføring, skal entreprenøren stille garanti for oppfylling av avtalen. Garantien skal gjelde fram til 5 år etter overtakelsen. Fram til overtakelsen skal garantien dekke en sum som svarer til 10% av vederlaget, mens etter overtakelsen kan garantisummen være 5% av vederlaget.

For avtaler som omfatter rett til grunn, skal garantien gjelde fram til 5 år etter overtakelsen og dekke en sum som minst svarer til 5% av vederlaget. For krav som blir gjort gjeldende før overtakelsen, kan garantisummen likevel være tre prosent av vederlaget.

Garanti skal stilles i form av selvskyldnergaranti eller tilsvarende fra finansinstitusjon som har rett til å tilby en slik tjeneste.

Forbruker sikres mot tap

Garantien skal sikre at forbrukeren ikke lider tap om entreprenøren som følge av konkurs eller av andre årsaker ikke kan gjennomføre avtalen. Den skal også sikre forbrukeren i garantitiden dersom entreprenøren ikke er i stand til å gjennomføre sine forpliktelser.

I blankettene fra Standard Norge er rettigheter og plikter vedrørende garantistillelse medtatt i egne avsnitt.

Dersom det brukes andre formular der eventuelt garantibestemmelsene ikke er medtatt, vil forbrukeren likevel ha krav på garanti. Her vil ”Bustadoppføringslova” gi beskyttelse selv om det ikke er inngått spesifikk avtale.

LES OGSÅ: Bustadoppføringslova – trygghet for deg som bygger

Garantistillelse koster entreprenøren en del, og det kan også være at han i det hele tatt har problemer med å stille garanti. Det har i så fall med entreprenørens økonomiske stilling og soliditet å gjøre.

Garantidokument

Det er derfor svært viktig å forsikre seg om at garantiene faktisk blir stilt, og at det ikke bare er en bestemmelse i avtalen. Bekreftelsen på at det er stilt garanti er at forbrukeren har mottatt garantidokumentet. Til det er dokumentert at det foreligger garanti i samsvar med ”bustadoppføringslova,” har forbrukeren rett til å holde tilbake alt vederlag.

Forbrukeren er altså ikke forpliktet til å betale noe som helst før han har garantibeviset.