Hele familien samlet på terrassen. Fra venstre: Joel, Torkell, Anette Sofie og Olivia.

Flott funkishus i tretoppene på Frekhaug

I hennes barndomshjems hage har Anette Sofie Bernsen, mannen Torkell og barna Olivia og Joel bygget sitt nye hjem med Hellvik Hus Frekhaug.

Se video fra huset nederst i artikkelen!

– Å se huset reise seg var en magisk opplevelse. Jeg tenkte «Wow, at det går an» hver eneste gang vi kom hit underveis i byggingen, sier Anette Sofie Bernsen, mens hun og ektemannen Torkell viser rundt i familiens hjem på Frekhaug, en halv time nord for Bergen sentrum.

I det nye funkishuset deres er det den kombinerte stue- og kjøkkenløsningen i øverste etasje som er husets naturlige midtpunkt.

Her er en kjøkkenøy, integrerte kjøkkenskap, et spisebord og en stor skyvedør ut til den herlige terrassen som benyttes så fort sola skinner.

I et hjørne står en fluffy, gul sofa og venter på å bli slappet av i. Da Anette Sofie oppdaget den på nettet måtte hun bare ha den.

– Er den ikke herlig?

Utsikten inn til Bergen blir ivaretatt gjennom store vindusflater som også sikrer familien orkesterplass til fuglelivet i de mange tretoppene like ved huset.

– Min far sier at det å gå opp trappen og inn i stuen nesten er som å komme til Amazonas. Det eneste vi mangler er apene, sier Anette Sofie og ler.

Store vindusflater. I midten en gul sofa Anette Sofie fant på nettet og «bare måtte ha».
Familien Bernsens nye hjem ligger pent plassert ved trærne. Bak huset ligger huset hvor Anette Sofie vokste opp. Til venstre Frekhaug sentrum.

Vinduer fra Lyssand-Frekhaug

Å ivareta den flotte utsikten utover skogen og inn mot Bergen fra det nye huset var avgjørende for Anette og Torkell. Vinduene i huset er levert av Lyssand Frekhaug.

– Når en velger store vinduer slik Anette og Torkell har gjort, er det viktig å tenke på at vinduene skal isolere godt. Hvis ikke vil en oppleve at det blir kaldt og at komforten blir dårlig på gulvet ved vinduene, sier Øyvind Birkeland, fabrikksjef i Lyssand-Frekhaug.

Les mer om vinduene hjemme hos Torkell og Anette Sofie her!

Tilbake til øyen

Sommeren 2020 flyttet Anette Sofie, Torkell og barna Joel og Olivia inn i det nye 3-etasjers huset bygget av Hellvik Hus Frekhaug, like ved Frekhaug sentrum.

Her hvor familien har bygget sitt nye hjem vokste Anette Sofie opp, og trærne utenfor stuevinduet deres er de samme trærne hun lekte i som liten. Etter hvert som Anette Sofie ble eldre gjorde hun som så mange andre jevnaldrende og dro fra Frekhaug og ut i verden.

Jeg tenkte «Wow, at det går an!» hver eneste gang vi kom hit underveis i byggingen

Anette Sofie Bernsen

– Når du er 18-19 år gammel tenker du at det finnes andre steder å oppdage. Jeg skulle aldri tilbake til denne øyen, men etter hvert får en familie og barn og prioriteringene blir litt annerledes, sier hun.

Det var faktisk ektemannen Torkell, som opprinnelig er fra Bergen sentrum, som til slutt overtalte Anette Sofie om at det var en god ide å flytte tilbake. På det tidspunktet bodde familien i Bergen.

– Vi hadde en liste med for- og motargumenter, hvor for-argumentene etter hvert ble flere og flere, sier Torkell.

Anette Sofie har flyttet hjem igjen til tomten hvor hun vokste opp.

Fint i høyden

I Anette Sofies barndomshjem like ved det nye huset bor fortsatt faren hennes. Det var han som så muligheten for at den store tomten hans kunne deles i to.

Han hadde drømt lenge om at et av barna ville flytte hjem igjen, forteller Anette Sofie som til daglig er høyskolelektor.

Etter hvert som tiden gikk ble det slik at det var hun og Torkell som fikk muligheten til å bygge. På det tidspunktet hadde familien allerede bodd en flere år i et rekkehus et annet sted på Frekhaug, men nå så de muligheten til å lage noe helt eget i Anette Sofies barndomshjems hage.

– Tomten var full av trær og busker, men vi tenkte at hvis vi bygget i høyden ville vi få et veldig fint sted å være, sier Torkell som til daglig jobber innen design ved Universitetet i Bergen.

Trapp fra Stryntrappa Hagentrapp

Trappen i familien Bernsens nye hjem kommer fra Stryntrappa Hagentrapp og er av modellen Fauna.

– Trappen har en svært viktig funksjon i husets dramaturgi. Fra det praktiske området med normal takhøyde i 1. etasje går du opp trappen til hovedetasjen hvor du blir møtt av store, lyse vinduer, høyt under taket og et åpent areal. Trappen fører deg fra noe lite til noe stort, sier Torkell.

Les mer om trappen her!

Trappen er av typen Fauna fra Hagentrapp Stryntrappa.
Detaljer over kjøkkenbenken.
En herlig terrasse lar familien nyte solen.

Kreativitet

Bakgrunnen hans innen design gjorde at Torkell selv tegnet skisser for hvordan huset skulle bli. Han hadde mange tanker og ideer.

Etter at det ble klart at de ønsket å bygge på tomten, var det mye grunnarbeid som måtte gjøres i forbindelse med søknader og design av skisser. Da kom yrket hans til nytte.

For meg handlet det om å skape tidløse forhold mellom størrelser og skalaer

Torkell Bernsen

Tomtens størrelse satte begrensninger på husets grunnareal, men Torkell og Anette Sofie brukte de samme begrensningene som et utgangspunkt for å tenke kreativt.

Som utgangspunkt lot de seg inspirere av ferdighusmodellen Caffelatte.

– I første etasje plasserte vi det funksjonelle og det praktiske. En egen voksensone med soverom, walk-in closet, bad og stort vindu ut mot trærne. I tillegg fikk barna sin egen sone med hvert sitt soverom og en felles TV-stue. Når du kommer opp trappen til overetasjen er opplevelsen en helt annen med store vinduer og åpne arealer, sier Torkell.

Tidløse forhold

I arbeidet med å utforme boligen brukte Anette Sofie og Torkell mye tid på å komme opp med ideer, tegne skisser og å bestemme seg for husets funksjoner og rominndeling.

Det var mye som skulle på plass, men Anette Sofie og Torkell jobbet godt sammen. Datteren Olivia bidro også.

– Olivia designet huset vårt i dataspillet Roblox, noe som faktisk hjalp veldig. Da kunne vi bevege oss fysisk inne i de ulike rommene i huset gjennom en spillkarakter, og vi fikk en slags følelse av hvordan huset kunne bli, forteller Anette Sofie.

En eplehagetomt er typisk for litt eldre boliger med stor hage, hvor en faktisk kan dele tomten i to og bygge et nytt hus

Eivind Sagstad, Hellvik Hus Frekhaug

For Torkell var det viktig å tenke på forholdet mellom hus og design.

– For meg handlet det om å skape tidløse forhold mellom størrelser og skalaer. Ved å variere rom og vinkler ga vi huset en fin dynamikk, og vi unngikk repetisjon. Vi har ikke midtstilt vinduene og lampene for å si det sånn, sier Torkell og peker på lampen over kjøkkenøyen.

De fire lysene som henger i forskjellig lengde ned fra taket understreker Torkells poeng:

I dette huset er det mye variasjon.

Variasjon er et nøkkelord i innredningen av huset, forteller Anette Sofie.
Olivia designet huset i Roblox før det ble bygget.

Viktig førsteinntrykk

Selv om Anette Sofie og Torkell gjorde mye forarbeid måtte de ha noen som kunne ta seg av selve byggingen av huset, som kunne forvandle tankene deres fra ideer og skisser til et funksjonelt bygg, og som kunne komme med innspill og ideer til huset underveis i prosessen.

Under en boligmesse i Åsane kom de i snakk med Eivind Sagstad, salgssjef hos Hellvik Hus Frekhaug.

Det ble et lykketreff.

– Det første møtet er så viktig. Hellvik Hus Frekhaug så oss, lyttet til det vi sa og var imøtekommende. De ble med på tomten på befaring, vi snakket sammen og de så mange av de samme mulighetene vi så. Bedre oppfølging enn hva vi fikk av Hellvik Hus Frekhaug må du lete lenge etter, sier Anette Sofie.

– Vi fikk tommel opp for ideene våre og opplevde tankene deres som et godt utgangspunkt for samarbeid. Etter at byggeprosessen ble igangsatt ble vi godt informert underveis, og vi fikk bidra med våre ideer uten at det ble sett på som en forstyrrelse, fortsetter Torkell.

Hellvik Hus Frekhaug

Hellvik Hus Frekhaug holder til i Mjåflatveien 55 på Frekhaug. Foruten boligavdeling har Hellvik Hus Frekhaug trevare med XL Bygg Frekhaug, egen kjøkkenavdeling og en benytter lokale samarbeidspartnere så langt det er mulig.

Velger du å bygge med Hellvik Hus Frekhaug får du en kort og effektiv kundereise av høy kvalitet.

Les mer om Hellvik Hus Frekhaug her!

Akkurat nok plass

At kjemien mellom Anette Sofie, Torkell og Hellvik Hus Frekhaug satt fra første stund kan salgssjef Eivind Sagstad bekrefte.

Etter messen ble han med ekteparet på tomtebefaring for å vurdere muligheter og begrensninger.

– Tomter av denne typen kaller vi eplehagetomter. En eplehagetomt er typisk for litt eldre boliger med stor hage, hvor en faktisk kan dele tomten i to og bygge et nytt hus – hvis tomten er stor nok. Anette Sofie og Torkells tomt var akkurat stor nok, og vi så muligheten for å få til noe bra her, forteller Eivind.

Tilpasset huset til tomten

En av utfordringene var at husets grunnareal måtte bli relativt lite, og at man måtte tenke i høyden.

Det passet godt overens med Torkell og Anette Sofies tanker om å ha oppholdsrom med kjøkken og store vinduer i overetasjen. I tillegg ønsket de en utleiedel i underetasjen.

– Vi hadde tett kommunikasjon underveis i utviklingen av planløsningen. De kom med designideer og vi ga våre byggtekniske og kostnadsmessige anbefalinger. I tillegg ga vi innspill til gunstige løsninger etter hvert som mulighetene dukket opp. Totalen ble veldig bra, og huset er godt tilpasset tomten de hadde, sier Eivind.

Dører fra Bygg1

I rekkehuset hvor familien Bernsen tidligere bodde var alle dørene hvite. Denne gang ville de ha farger. Dørene og dørkarmene i huset er levert av Bygg1, både innvendig og utvendig. Med unntak av hovedinngangsdøren som er turkis, er alle dørene og dørkarmene i en mørk gråfarge.

Les mer om dørene Torkell og Anette Sofie valgte her!

Torkell er en ivrig frisbeegolf-spiller. Derfor var det bare naturlig å ha en kurv hjemme.

Mange ideer underveis

Et av forslagene fra Eivind og byggeleder Knut Henanger dukket opp da Torkell og Anette Sofie bestemte seg for å ha en egen tv-stue i overetasjen atskilt fra hovedoppholdsrommet.

Hvorfor ikke plassere peisen i veggen mellom rommene, slik at en både fikk gjennomsyn, bedre varmefordeling og en litt annerledes romdeler?

God ide, mente Torkell og Anette Sofie.

– Egentlig hadde vi tenkt å ha peisen på en annen vegg, men så foreslo Eivind å ha den sentralt i rommet. Vi begynte å tenke litt på hvordan det kunne bli, og sammen med Knut startet vi en tegneprosess som ledet fram til denne tunnelpeisen. Resultatet ble veldig bra, sier Torkell.

Min far sier at det å gå opp trappen og inn i stuen nesten er som å komme til Amazonas

Anette Sofie Bernsen

En annen ide kom da Anette Sofie ønsket å få trærne på utsiden «inn» i huset. Hvorfor ikke bruke finerplater på en vegg, foreslo Eivind.

– Det syntes vi var en kjempeide! Vi fikk laget en finervegg med poppeltre i overetasjen. Denne veggen satte karakter for resten av valgene i innredningen med grønntoner og naturlige materialer, sier Anette Sofie.

Ventilasjon fra Systemair

Systemair har levert ventilasjonsanlegget i det nye huset.

– I dette huset har Systemair levert et komplett, balansert ventilasjonsanlegg. Her har du en varmegjenvinning på 85 prosent, tilluft i alle oppholdsrom og soverom. I tillegg er det avtrekk fra våtrom og kjøkken, sier Christoffer Hansen, salgsansvarlig i Systemair.

Les mer om ventilasjonsanlegget i huset her!

Anette Sofie og Torkell
Utsikten fra huset er flott. Til venstre i bildet sees Bergen.

Som å være på ferie

De siste fem månedene av byggeperioden flyttet Torkell, Anette Sofie og barna inn hos Anette Sofies far.

Grunnet koronarestriksjonene ble det mye tid til å følge med på byggingen av det nye huset for Anette Sofie og Torkell.

– For oss var det helt ideelt. Hver eneste dag kunne vi følge med på fremskrittene de dyktige tømrerne gjorde i byggingen. Samtidig var vi like i nærheten hvis det dukket opp spørsmål, eller vi skulle ha et møte, sier Anette Sofie.

Da huset endelig stod ferdig var det blitt juni, 30 grader og sol. Veien fra kjøkkenet og ut på terrassen var kort.

– Vi følte at vi var i et feriehus i Danmark! Å kunne ta med kaffekoppen ut på terrassen, sette seg, nyte solen og se på trærne og fuglene var en helt spesiell opplevelse. Der var litt magisk.

En fornøyd familie flyttet inn i huset sommeren 2020.

Se film fra huset her:

Kontakt oss

Vil du bygge med Hellvik Hus Frekhaug? Ta kontakt med Eivind!