Sommerparadiset

Familien Steinsland bygget arkitekttegnet hytte på øy utenfor Mandal

Å bygge nytt på en øy høres kanskje tungvint ut, men med nøye planlegging og god lokalkunnskap er det fullt gjennomførbart.

Familien Steinslands nye arkitekttegnede hytte bygget av Hellvik Hus Søgne ligger snaut fem minutter med båt fra Jensebukta i Mandal kommune, 45 minutters kjøring fra Kristiansand.

– Første gang vi kom hit var det så vidt vi fant fram. Tåken lå tykk over sjøen, og sikten var dårlig. Men så lettet tåket, og dette stedet åpenbarte seg for oss. Det var helt fantastisk.

Øya sett fra oven.

Sommer på Sørlandet

Som for så mange andre rogalendinger har sommer alltid vært synonymt med Sørlandet og båtliv i skjærgården for Rolf og Bente Steinsland fra Nærbø.

Derfor var det helt naturlig for dem å se mot Sørlandet da de følte seg ferdige med utenlandsferier, og hadde bestemt seg for å kjøpe hytte et eller annet sted mellom Lyngdal og Kristiansand.

Uansett hvor mye du du pusser opp en gammel hytte, så forblir det alltid en gammel hytte

– Vi lette veldig lenge før vi endelig fant det vi ville ha. Det ble mange visninger, og mange hytter som så bedre ut på bildene enn hva de var i virkeligheten, sier Bente.

– Opplevelsen vår var at det var veldig dyrt for hytter som i realiteten var oppussingsobjekter. Uansett hvor mye du du pusser opp en gammel hytte, så forblir det alltid en gammel hytte, fortsetter Rolf.

Dro på mange visninger

En dag kom Bente og Rolf over en Finn-annonse for en hytte som lå på en øy, uten fastlandsforbindelse.

Litt uvant kanskje, øylivet var ikke helt hva de hadde sett for seg, men det var verdt et forsøk. De likte jo båt. Hytta så såpass bra ut på bildene at Rolf og Bente var innstilt på å slå til, om den levde opp til forventningene.

Dessverre løy bildene, men tanken om å ha hytte på en øy hadde vokst på dem, og siden de var i området tok de turen innom en annen øy hvor det lå en tomt ute for salg. Øya var Hårsøy, og tomten som åpenbarte seg for dem i tåken falt de pladask for.

Vi hadde bygget nytt hus en gang før, og syntes det var en veldig kjekk prosess

– Selv om vi kanskje var litt skeptiske til øylivet i utgangspunktet, gikk det ikke lang tid før vi kjøpte tomten. Selgeren hadde fått en arkitekt til å tegne inn en hytte på tomten, og den så bra ut, med noen tilpasninger, sier Rolf.

– Vi hadde bygget nytt hus en gang før, og syntes det var en veldig kjekk prosess. Å kunne sette preg på en hytte på samme måte fristet veldig, fortsetter Bente.

Peis var viktig for Bente.

Valgte Hellvik Hus Søgne

Selv om hytta allerede var tegnet trengte Rolf og Bente noen som kunne bygge den for dem.

De visste at de ville ha noen lokale, enten fra Nærbø-området eller fra Mandalsområdet, og de gikk ut i markedet for å innhente tilbud. Et av byggefirmaene Rolf og Bente kontaktet var Hellvik Hus Søgne.

– Selv om vi tilbyr en rekke ferdighus- og hytter bygger vi hus og hytter som er tegnet av andre også, sier boligkonsulent Sven Aksel Skårdal i Hellvik Hus Søgne.

– Derfor var det ikke noe problem for oss å levere et anbud på hytta til Bente og Rolf, fortsetter han.

Foruten å gi Bente og Rolf et tilbud tok Skårdal også kontakt med dem for å diskutere muligheter og utfordringer tilknyttet det å bygge på en øy.

Vi ønsket en åpen stue- og kjøkkenløsning ettersom vi ikke har det hjemme, med store vinduer for å få mest mulig lys inn og for å bevare utsikten

Skårdal og Hellvik Hus Søgne hadde vært med på lignende byggeprosjekter tidligere, og ga Bente og Rolf erfaringsbaserte tips om hva som var lurt å gjøre og hva de burde unngå i et slikt byggeprosjekt. Den ekstra servicen satte Rolf og Bente pris på, og Hellvik Hus fikk oppdraget å bygge hytta deres.

– Det er litt ironisk. Huset vi har på Nærbø er et tradisjonelt hus bygget i sørlandsstil, så hytta på Sørlandet ville vi at skulle være moderne i stilen, sier Bente og ler.

– Hva var viktig for dere med tanke på hyttens utforming?

– Vi ønsket en åpen stue- og kjøkkenløsning ettersom vi ikke har det hjemme, med store vinduer for å få mest mulig lys inn og for å bevare utsikten. Med tre sønner var det også viktig med fire soverom, og en hems som de kunne benytte som sin egen stue, sier Rolf.

– I tillegg var jeg veldig opptatt av at vi skulle ha en peis, fortsetter Bente.

Nøye planlegging viktig

Når en er avhengig av båt og lekter for å frakte mannskap og materialer til og fra byggeprosjektet, er det klart at det nødvendigvis kreves en mer detaljert og nøye planlegging enn om en bygger på fastlandet.

Å kjøre til øya med halv last var aldri et alternativ.

– Når du bygger på en øy er logistikken svært viktig. Gjør du den minste feil i planleggingen blir det fort dyrt, sier Sven Aksel Skårdal, boligkonsulent i Hellvik Hus Søgne.

Da han fikk oppdraget tok Skårdal kontakt med Sjøentreprenør Søyland, som hadde bidratt på et lignende byggeprosjekt tidligere.

God lokalkunnskap og erfaring er avgjørende i sånne oppdrag, forteller Skårdal, som fikk Søyland med på laget. Det ble et godt samarbeid.

Når du bygger på en øy er logistikken svært viktig. Gjør du den minste feil i planleggingen blir det fort dyrt

– Mange tenker kanskje at helikopterfrakt er raskere og billigere, men det kommer an på hva du skal frakte. Vi måtte ha sjøtransport uansett på grunn av de store vinduene, sier Rolf, som selv er helikopterpilot.

I tillegg måtte de ha kloakk, vann og strøm. Selgeren av tomten hadde laget et renseanlegg for kloakk da Bente og Rolf kjøpte, og strømmen fikk de fra land.

Det fantes en fellesbrønn på øya allerede, men etter å hva vurdert litt fram og tilbake bestemte de seg for å grave sin egen brønn.

Selv om det kostet noen kroner ekstra, anså Rolf og Bente det som en klok investering.

Familien samlet.

Det gode hytteliv

Påsken 2019 overtok familien hytta, omtrent to år etter at de kjøpte tomten. Enda gjenstår noe arbeid med å få uteområdet i stand, men malingen ble unnagjort i sommer.

Båtturen fra Jensebukta til Hårsøy tar et sted mellom fem og ti minutter.

Når en kommer rundt neset og familien Steinslands hytte stråler mot deg er det lett å forstå hvorfor Bente og Rolf bestemte seg for at øylivet kanskje ikke var så dumt.

Her er det det gode liv som gjelder, med en kaffekopp og mye avslapping

Nede ved sjøen legges båten til ved en brygge som familien deler med to andre hytteeiere i nærheten, før turen går opp en kort motbakke.

Så er en framme ved den moderne hytta med de store vinduene, det innbydende uteområdet og den lekre takterrassen. Materialvalgene er vedlikeholdsvennlige, og turområdene på øya står til disposisjon til enhver tid.

– Her er det det gode liv som gjelder, med en kaffekopp og mye avslapping, sier Bente mens Rolf tar tak i en tennisball og kaster den av gårde, slik at labradoodlen Milo får utløp for litt energi.

– For oss betyr det gode hytteliv å gjøre mest mulig av ingenting.

Kontakt oss