Fra ferieidyll til nytt hjem for Kari og Stein i Mandal

Tidligere brukte Stein og Kari Saanum eiendommen på Sånum i Mandal som et feriested. Nå har de bygget sitt nye hjem der, bare noen få meter i fra sjøen.

– Spørsmålet var om vi skulle restaurere det gamle eller bygge helt nytt. Vi valgte det sistnevnte, og det har vi ikke angret på. Her har vi rammebetingelsene i orden for et godt liv, sier Stein Saanum.

Idyllisk plassert helt nede ved sjøen på Sånum i Mandal, like etter broa fra Sjøsanden, ligger det nye huset til Stein og kona Kari.

Tilnærmet vegg i vegg ligger båthuset deres, noe som betyr at avstanden til sjø og fiske er kort.

– Tidligere bodde vi i en enebolig med utsikt og hage. Vi hadde det veldig fint der, men her har vi 8 meter ned til sjøen og kort avstand til fine turomåder. Det er ikke tvil om at beliggenheten her er helt spesiell, sier Stein, som vokste opp i området.

Se video fra huset nederst i artikkelen!

Huset har fantastisk plassering, like ved sjøen.

Flyttet fra Porsgrunn

Det pensjonerte ekteparet, som fram til nylig bodde i Porsgrunn, overtok eiendommen på Sånum etter Steins far på midten av 80-tallet. Den gang stod et eldre hus på eiendommen som Stein og Kari benyttet som sekundærbolig.

Da de ble pensjonister begynte de å leke med tanken på å flytte til Sånum, men for at det skulle være aktuelt trengte de en mer moderne bolig.

Det er ikke tvil om at beliggenheten her er helt spesiell

Stein Saanum

Løsningen ble å rive det gamle huset og bygge nytt.

– Tanken var at vi kunne gjøre det mer lettvint her, litt som i en leilighet. Samtidig var det viktig å ha et hus som skled naturlig inn i bebyggelsen ellers, sier Kari.

Brukte tid på å tenke

Etter at de bestemte seg for å bygge nytt kontaktet Kari og Stein Hellvik Hus. Utgangspunktet var at de ønsket seg et hus de kunne bo i lenge, og at de fikk alt de trengte på et plan. I tillegg ønsket de rikelig med overnattingsplass slik at familie enkelt kunne komme på besøk.

Til slutt landet vi på at løsningen fra Hellvik Hus var den beste

Stein Saanum

Hellvik Hus ga Stein og Kari et forslag de likte godt, men for å forsikre seg om at det var dette de ville satte de prosjektet på pause, tok kontakt med andre husbyggere og sonderte terrenget.

Kari og Stein hjemme i stuen på Sånum.

Ivaretar utsikten

For å sikre nok overnattingsplass ble løsningen å ha fire soverom i overetasjen, samt en loftstue. I overetasjen har de også tilgang til en stor terrasse og en balkong.

– Fordi det kan blåse litt her var det viktig for oss å ha et uteområde i begge ender av huset. Er det vind det ene stedet kan vi flytte på oss og sitte i le i andre enden, sier Stein.

I hovedetasjen er utsikten mot sjøen godt ivaretatt, både i tv-stuen og i den kombinerte stue- og kjøkkenløsningen. Her har de også utgang til hagen, og videre ned til båthuset. I tillegg har Kari og Stein en integrert garasje med bod i hovedetasjen, slik at de har plass til biler og sykler.

– På utsiden er det også godt med parkeringsmuligheter. Siden vi er så glade i besøk må vi jo kunne tilby parkering, sier Stein og ler.

Bestill Huskatalog

Solceller på taket

Selv om Stein og Kari i stor grad valgte å følge forslaget fra Hellvik Hus, hadde de noen litt mer spesielle krav. En kjepphest for Stein var å forsikre seg om at kledningen ble liggende.

– Han synes det er så fint, harmonisk og trygt når kledningen er liggende, sier Kari.

– Ja, jeg innbiller meg at liggende kledning ligger godt i vinden. Vi kan jo ikke risikere å blåse bort, fortsetter Stein og ler.

Vårt lille bidrag for å bidra til endring er vannbåren varme og solcelletakstein

Stein Saanum

Andre krav var vannbåren varme og – ikke minst – takstein med solceller i. At det var takstein og ikke solcellepanel var viktig. Panel ville ikke passet overens med bebyggelsen ellers i nabolaget.

Dermed har ekteparet fått takstein med solceller på halve taket, delen mot sør-sørvest.

– Vi er opptatt av å ta vare på kloden, spesielt ettersom vår generasjon har vært med å bidra til den globale oppvarmingen. Vårt lille bidrag for å bidra til endring er vannbåren varme og solcelletakstein. Det kostet litt, men for oss var det viktig å feie utenfor døra før vi reiser, sier Stein.

Kontakt oss