Jan Haukeland ved sin nye enebolig i Julebygda.

Jan bygget en enebolig tilpasset tomten sin med Hellvik Hus Stavanger

Etter mange år i leilighet bestemte Jan Haukeland seg for å flytte tilbake til stedet hvor han vokste opp. Sammen med Hellvik Hus rev han besteforeldrenes gamle hjem, og bygget opp en nytt, moderne hus på samme tomt.

Selv om Sandnes er en av landets større byer skal du ikke kjøre mer enn ti minutter fra sentrum før du kommer til landlige Julebygda. Her finner du en flott tilpasset enebolig fra Hellvik Hus.

Julebygda er et område med lange tradisjoner for jordbruk og hvor det er langt mellom husene, men som likevel ligger sentralt i Sandnes kommune.

På en av gårdene i bygda vokste Jan Haukeland opp. Etter å ha bodd mange år i leilighet i byen bestemte han seg for å flytte hjem igjen til Julebygda, og å bygge nytt på tomten ved siden av barndomshjemmet. Der hvor foreldrene hans ennå bor.

– For meg er det naturligvis mye historie her. Julebygda er et sånn type sted hvor man kjenner alle naboene, og det er enkelt å komme i snakk med folk. Samtidig er veien til Sandnes sentrum kort, sier Jan, som til daglig jobber innen vedlikeholdsstyring i Equinor.

Se video av huset nederst i artikkelen!

Valgte Hellvik Hus Stavanger

Originalt stod et hus bygget tidlig på 1900-tallet på tomten. Der bodde Jans besteforeldre da han vokste opp. En kort stund vurderte Jan å rehabilitere besteforeldrenes hus, men etter å ha sjekket nærmere hvilken forfatning det gamle huset faktisk var i slo han fort i fra seg den tanken.

Oppgaven med å bygge nytt hus fikk Hellvik Hus Stavanger etter at Jan etterspurte utbyggere via en nettside.

Han ble kontaktet av flere utbyggere, men den Jan vurderte som mest seriøs og mest serviceinnstilt var Johannes Stapnes fra Hellvik Hus Stavanger.

– Johannes var ivrig, hadde mange gode ideer og tilbød god service. Etter et møte i Stavanger tok vi en tomtebefaring, og jeg bestemte meg etter hvert for å bygge med dem, sier han.

Moderne og stilrent hus

Etter å ha kikket nærmere på hvilke ferdighus Hellvik Hus kunne tilby landet Jan på at han likte modellen Smak veldig godt. Smak er et stilrent og moderne hus med luftig stue- og kjøkkenløsning.

Samtidig som han likte Smak var det viktig for Jan å passe på at huset ble bygget i harmoni med tomten slik den faktisk var, og at en ikke skulle måtte endre på naturen.

Alle forslagene mine ble møtt med positivitet

Jan Haukeland

Derfor ble tomtebefaringen viktig for å avgjøre hvorvidt huset kunne bygges eller ikke.

– Under tomtebefaringen gjorde jeg mine betraktninger med hensyn til hvordan Smak ville passe inn på tomten, og hvilke justeringer som kunne være aktuelle. Mine betraktninger stemte overens med Jans egne tanker, forteller Johannes Stapnes, som er salgsansvarlig hos Hellvik Hus Stavanger.

Løsningsorientert

Fordi Jan liker å være ute har huset blitt tilrettelagt med uteplasser på alle sider, slik at en alltid vil kunne få ly fra vinden. Blant annet betød det at en lufteterrasse utenfor hovedsoverommet ble tegnet inn. En slik terrasse hadde Jan i sin gamle leilighet, og han likte det godt.

Videre ble et av soverommene tegnet om til et walk-in-closet, mens et annet soverom ble gjort om til bad. I tillegg ble skråtaket – som egentlig kun var over stue og kjøkken – også skrånet over hovedsoverommet.

– Alle forslagene mine ble møtt med positivitet. Hellvik Hus var løsningsorienterte, og det var aldri noen som «uffet» seg. Etter noen møter med arkitekten ble vi enige om å fortsette og jeg signerte kontrakt, sier Jan.

– Det er blitt et flott hus som er godt integrert i terrenget, fortsetter Johannes Stapnes.

Japanske motorsykler

Det nye huset overtok Jan sommeren 2020. Fra den store og luftige kjøkkenløsningen har han utsikt utover jordene og videre mot Bogafjell.

Fra soverommet ser han Dalsnuten, Lifjellet og de andre fjelltoppene over Sandnes. I underetasjen er det en kjellerstue med utgang til hage, flere gjestesoverom, et praktisk vaskerom og et kjekt hobbyrom med utgang.

I hobbyrommet står en nyere klassisk motorsykkel av typen Triumph og gir en pekepinn til hva som er Jans store hobby.

Siden han var 16 år gammel og fikk sin første moped har han elsket å skru og mekke. I garasjen har han flere eldre japanske motorsykler.

Det er blitt et flott hus som er godt integrert i terrenget

Johannes Stapnes, Hellvik Hus Stavanger

– Tilfeldighetene gjorde det slik at min første sykkel var japansk. Siden har interessen holdt seg. Jeg restaurerer japanske motorsykler fra 70-tallet, sier Jan, som også har en egen garasje hvor han mekker på syklene.

Fireårsprosjektet

Motorsyklene er ikke det eneste fra fortiden Jan har tatt vare på.

Da besteforeldrenes hus ble revet for å gjøre plass til det nye huset, ble steinene som utgjorde den gamle grunnmuren lagt til sides.

Nå har han brukt besteforeldrenes grunnmur til å bygge lømur på begge sider av huset med hjelp av Undheim Maskin. Muren er bare et av mange prosjekter Jan har på gang.

– For meg er dette et fireårsprosjekt. Jeg regnet et år på å bli enig med familien, et år på å planlegge, et år på å bygge og et år på å bo inn huset og gjøre tomten klar utvendig, sier Jan og smiler.

Et eventyr

Underveis i byggingen var Jan innom ukentlig for å se på utviklingen, og for å bidra der han kunne. Fordi han er oppvokst her kunne han bidra med nyttig kunnskap som forenklet prosessen.

Blant annet kunne han enkelt si hvor vann, kloakk og elektrisitet lå.

– Det er en fin balanse mellom å være involvert og ikke gå i veien, men alle fikk en veldig god tone. For meg har det vært et eventyr. Jeg er kjempefornøyd med det arbeidet Hellvik Hus har gjort for meg. De har en kjempegjeng som yter god service, og vi har blitt gode venner underveis i byggingen, sier Jan fornøyd.

Salgsansvarlig Johannes Stapnes hos Hellvik Hus Stavanger er like fornøyd som Jan.

– Både jeg og prosjektleder Vegard Rosland opplevde han som en veldig hyggelig og positiv kunde som er opptatt av kvalitet og gode løsninger. Den gode kommunikasjonen gjennom hele prosjektet gjorde dette til en veldig kjekk byggeprosess for alle parter, sier Stapnes.

Kontakt oss