Hjem
Datteren Kristine, mannen Geir Inge og barna Julian og Adrian trives godt i Småviga. Som bestefar får Kurt Inge se barnebarna vokse opp tett på sjøen, slik han selv gjorde.

Det gode liv i Småviga for fire generasjoner

Sørlandskysten er full av øyer, holmer, skjær og viker. I en av de mange vikene, Småviga i Søgne, bor fire generasjoner Langenes på eiendommen som har vært i familiens eie siden 50-tallet.

Det er tidlig morgen, og en ny dag åpenbarer seg. 

Nede ved sjøen sitter Kurt Inge Langenes (61) med kaffetermosen ved siden av seg, koppen i hånda og nyter utsikten slik han har gjort så mange ganger før.

Hver morgen går han de få meterne fra familiens nye hus i Småviga til vannkanten for å starte dagen, og for å følge med på hva som beveger seg på land og i vann. Ender og svaner er fast inventar. Det samme er en flokk rådyr, i hvert fall om han er tidlig nok oppe.

Som regel får Kurt Inge selskap av kattene også, en svart og en hvit. De er like glade i sjøen som Kurt Inge, og blir gjerne med på en tur i båten om været er fint.

– Småviga var et fantastisk sted å vokse opp. Jeg begynte å ro før de fleste kunne gå, og da de andre kjøpte moped kjøpte jeg speedbåt. Senere fikk jeg meg en skøyte. For meg har sjøen vært utgangspunktet for mye moro, sier Kurt Inge og tar en slurk kaffe.

Se film fra Småviga nederst i artikkelen!

Nede ved sjøen tar Kurt Inge Langenes sin faste morgenkaffe.

Fire generasjoner

I Småviga på Langenes i Søgne vokste Kurt Inge opp i et hvitt hus, som fortsatt står der den dag i dag, og her flyttet han og familien tilbake etter noen gjesteopphold utenbys.

I tillegg til to eneboliger inneholder Småviga også en hytte i familiens eie.

– Vi er fire generasjoner på denne eiendommen nå. Min far på 97 bor fortsatt i det hvite huset, mens jeg og min kone har leilighet i det nye huset til min datter, hennes mann og deres to barn. Det er veldig givende å ha hele familien samlet på et så lite område. Om morgenen kan vi si hei til barnebarna før de går i barnehagen, og når de vil kan de løpe bort til oldefar og hilse på han, forteller Kurt Inge.

Bestill huskatalog

Få vår flotte husbok hjem i postkassen – helt kostnadsfritt!

Barnebarna Adrian og Julian gjør som morfar Kurt Inge. De vokser opp ved sjøen.

Støtter lokalt næringsliv

Planene om å bygge en ny enebolig i Småviga har Kurt Inge og kona Mari Anne jobbet med i fem år.

Først fikk de tegnet opp et hus som de selv kunne bo i, men ganske fort fant de ut at dattera Kristine Langenes Knutsen og hennes mann Geir Inge Knutsen kunne være interesserte i å flytte til Småviga. Spesielt etter hvert som barnebarna Julian og Adrian kom til ble en generasjonsbolig en forlokkende tanke.

Benytter du lokal arbeidskraft får du god service og gunstige avtaler

Kurt Inge Langenes

Dermed ble planene endret, og Kurt Inge og Mari Anne fikk tegnet opp en større enebolig med leilighet i underetasjen til tomta, hvor de selv skulle ha leiligheten.

– Jeg er lokal kjøpmann og vet hvor viktig det er å støtte lokalt næringsliv. Hellvik Hus Søgne tilbød oss gode folk, lokale samarbeidspartnere og et kjempebra hus, noe som gjorde valget av husbygger enkelt. Det er ikke nødvendig å gå over bekken etter vann. Benytter du lokal arbeidskraft får du god service og gunstige avtaler, sier Kurt Inge.

God romfølelse

Med den flotte plasseringen i Småviga, tett på sjøen og med utsikt over til Herøya, var det viktig for familien Langenes at det nye huset skulle ivareta alle kvalitetene ved tomten.

Dermed fikk huset store vindusflater i front, slik at en til enhver tid kan følge med på hva som rører seg ved sjøkanten, i tillegg til en romslig terrasse tilpasset terrenget.

I hele overetasjen valgte familien mønt himling.

– Akkurat det valget er vi veldig fornøyde med. Den mønte himlingen gir veldig god romfølelse. Vinduene sørger for at den stue og kjøkken er lyst og fint, sier Kurt Inges svigersønn, Geir Inge.

Utsikt fra det nye huset og ned til viga.

Lang søknadsprosess

Å få bygge nytt i Småviga var ikke bare enkelt for familien Langenes. Søknadsprosessen var lang, og flere rekkefølgekrav måtte innfris for at byggingen skulle bli en realitet, som ny gang- og sykkelveg. I tillegg måtte eget kloakkanlegg settes i stand.

Hjelpen familien fikk av Hellvik Hus Søgne var uvurderlig i søknadsprosessen, mener Kurt Inge.

– Vi hadde ikke klart dette alene. For vanlige lekfolk er det ikke enkelt å forholde seg til byråkrati og lange prosesser, derfor var det godt å ha folk med seg som kan dette til fingerspissene. Hellvik Hus kom inn med sin gode kompetanse og hjalp oss å få gjennom tegninger og søknader. Når en venter på noe godt venter en ikke forgjeves, sier han.

Småviga

Kjøpt på 50-tallet

Da Kurt Inges foreldre kom over et hus til salgs i Småviga i 1955 var eiendommen sett på som forblåst og nærmest ubeboelig. Det var alt for langt til byen, men siden faren var fisker var Småviga ideell.

Vi er klare over at vi lever våre egne liv, og det tar vi hensyn til

Kurt Inge Langenes

I tillegg til den umiddelbare avstanden til sjøen, var huset også nærmeste nabo til fiskemottaket.

– Hvert år når makrellfisket begynte lå det 20 skøyter her på rekke og rad, klare til å levere. For oss barna var det kjempemoro med alle båtene. Etter hvert kom de store trålerne og leverte opp i mot 100 tonn. Da var det alle mann i arbeid, enten du var 12 eller 90, forteller Kurt Inge, som gleder seg over at aktiviteten ved kaia fortsatt er stor, selv om fiskemottaket er nedlagt.

Kurt Inge og kona har leilighet i underetasjen i generasjonsboligen.

Vinn-vinn-situasjon

At barnebarna får vokse opp med den samme nærheten til sjøen som han selv gjorde gleder Kurt Inge seg også over.

Å bo såpass tett kan kanskje virke utfordrende for noen, men for familien i Småviga har valget vært godt, ifølge Kurt Inge.

– Vi tok naturligvis en samtale på forhånd, for å forsikre oss om at dette var noe alle ville. Vi er klare over at vi lever våre egne liv, og det tar vi hensyn til. Men eiendommen er stor, og selv om vi har nøkler til hverandres inngangsdør ringer vi alltid på først. Samtidig er det ikke noe problem om noen av oss drar bort, det er alltid noen som kan følge med og passe på. For oss har dette blitt en vinn-vinn-situasjon, sier han.

Kurt Inge Langenes tar morgenkaffen på sin faste plass nede ved sjøen.

Kontakt oss

Vil du gjøre som familien Langenes og bygge med Hellvik Hus Søgne? Ta kontakt!