Hjem
Sigurd og Cathrine hjemme i Søgne.

Som rørlegger var det naturlig for Sigurd å gjøre mye egeninnsats da han og samboer Cathrine bygget nytt

Derfor fikk de huset overlevert ferdig utvendig. – Men ikke ta på deg for mye arbeid, råder de andre som ønsker å gjøre mye egeninnsats.

Etter å ha bodd flere år i en firemannsbolig på Vedderheia i Søgne var samboerparet Sigurd Lian (29) og Cathrine Nordjordet Gundersen (26) klare for å finne seg noe nytt og større.

Cathrine hadde nylig fått jobb som lærer, mens Sigurd fikk en deltidsstilling som brannmann i tillegg til jobben han allerede hadde som rørlegger.

De to ville fortsette å bo i Søgne, og de ville helst være så nær Høllen som mulig.

En dag kom Sigurd over en Facebook-annonse for en tomt på Skjeggåsen. Den fanget interessen hans, og samboerparet dro for å kikke nærmere på tomten.

– Jeg husker vi stod oppå en stein her og kikket utover sjøen. Det var vanvittig fint. Utsikten er imponerende, sier Cathrine.

– I tillegg gjorde denne tomten at jeg slapp å gå bakken opp til Vedderheia, og det var jeg veldig fornøyd med, fortsetter Sigurd og ler.

Ikke lenge etter var tomten kjøpt, og sommeren 2019 flyttet Cathrine og Sigurd inn i sin splitter nye enebolig på den flotte utsiktstomten på Åros. Det nye huset ble bygget av Hellvik Hus Søgne.

Levert ferdig utvendig

Ettersom Sigurd er rørlegger ønsket samboerparet å gjøre en del egeninnsats utover det som er vanlig, for å gjøre prosjektet noe rimeligere.

Derfor ble de enige med Hellvik Hus Søgne om at huset skulle leveres ferdig utvendig, så skulle Sigurd og Cathrine ta seg av det innvendige.

– Det ble naturlig for meg å ta rørleggerarbeidet, og det gikk fint. Likevel viste det seg fort at vi nok hadde tatt på oss litt mer arbeid enn hva vi hadde sett for oss. Jeg ble overrasket over mengden skjult arbeid som ligger bak en slik byggeprosess, med mye kommunikasjon som skal klaffe, sier Sigurd.

Mitt råd til andre som vurderer mye egeninnsats er å ikke ta seg vann over hodet

– Når vi skulle begynne å jobbe med den innvendige delen av huset var vi nok litt mer i modus for å velge ut interiør og farger, enn å gjøre såpass mye egeninnsats, sier Cathrine.

Etter hvert satte Sigurd og Cathrine bort mer og mer av det innvendige arbeidet.

– I dag angrer vi ikke på at vi ikke gjorde mer selv. Mitt råd til andre som vurderer mye egeninnsats er å ikke ta seg vann over hodet, sier Sigurd.

Kontakt oss

Tenk gjennom egeninnsats

Å gjøre en del egeninnsats, som å male, stå for avfallshåndtering eller å legge lister er helt vanlig og fullt gjennomførbart for de fleste, ifølge boligkonsulent Fredrik Ihlen hos Hellvik Hus Søgne.

– Mange synes det er koselig å ta avfallshåndteringen. Tar man den jobben er man ofte innom byggeplass, en følger utviklingen fra dag til dag, og en kan ta en prat med snekkerne om en lurer på noe, sier Ihlen.

Å bygge hus er en tidkrevende prosess uansett om du gjør mye egeninnsats eller ikke

Er du fagperson som Sigurd, eller har nært bekjentskap til for eksempel en maler eller en elektriker, kan det være fornuftig og økonomisk gunstig ta på seg noe av det fagarbeidet selv. Men det er viktig å huske på at denne type arbeid er krevende og at det ikke gjort i en håndvending, påpeker Ihlen.

– Å bygge hus er en tidkrevende prosess uansett om du gjør mye egeninnsats eller ikke. Det er mange avgjørelser som skal tas underveis. Våre håndverkere er såpass erfarne og effektive at det ikke er snakk om de store besparelsene. I tillegg går alle forsikringer og garantier gjennom oss, og en slipper å risikere ekstrakostnader grunnet uhell, sier han.

Utsikt

Gunstig utleiedel

Huset som Hellvik Hus Søgne har bygget for Cathrine og Sigurd er en omtegnet versjon av hustypen Mynte.

Mynte er en moderne funkisbolig med høyt under taket og utleiedel som gir en gunstig sideinntekt som sikrer lavere bokostnader.

– Vi likte pulttaket på Mynte veldig godt. I tillegg liker vi at huset har store vinduer og åpne rom, noe som sørger for at vi får mye lys inn, sier Cathrine.

Vi er ekstremt fornøyde, og vi har fått det akkurat som vi ville

På grunn av den flotte utsikten på Skjeggåsen valgte samboerparet å gjøre terrassen noe større enn på originaltegningene, og de gikk for glassrekkverk. Samtidig ble garasjen flyttet, og det ene badet ble gjort noe større. I tillegg gjorde de det ene soverommet i overetasjen om til tv-stue.

– På den måten kan den ene av oss trekke seg litt tilbake og slappe av hvis den andre har besøk. Vi er veldig sosiale, så det blir mye besøk, sier Cathrine og ler.

Tidløse, varme farger

Mens Sigurd tok seg av rørleggerarbeid, var det Cathrine som tok på seg lederrollen i valg av farger og interiør til det nye huset. Store, kraftige møbler og mørke, varme farger preger den luftige stue- og kjøkkenløsningen i overetasjen.

– Jeg er veldig glad i harmoniske naturfarger. Der vi bodde før var det bare hvite vegger. Det ble vi kjempeleie av. Jeg tenker at en ikke skal være redd for å bruke farger, men det er nok lurt å tenke at fargene skal være tidløse, slik at en slipper å male om så ofte. Det eneste rommet som er hvitt i dette huset er vaskerommet, sier Cathrine.

– Hva tenker dere om huset nå som dere har bodd der en stund?

– Vi er ekstremt fornøyde, og vi har fått det akkurat som vi ville. Det er veldig gøy.

Bestill huskatalog