Hjem
Andrine og Jan-Erik har bygget sitt drømmehjem sammen.

Ville ha noe som ingen andre har

Overskriften taler for seg selv for snart-samboerparet Andrine Kvestad Smådal og Jan-Erik Eide.

Ulikt mange andre unge voksne, starter de samboerskapet i rykende fersk bolig som de har skapt sammen. Med unike og skreddersydde løsninger, skiller huset seg like mye ut som parets utradisjonelle valg.

Sømløst bygget inn i stua, står en peis laget av brannmurplater som paret både har bygget og sparklet selv.

«Hellvik Hus trodde sikkert vi var galne da vi sa vi skulle sparkle selv. Det var jeg kanskje litt enig i først, men så ble det jo veldig bra etter hvert», sier Andrine som har lært seg mange nye egenskaper under byggingen av huset.

Jan-Erik er tømrer og hans finesse synes gjennom hele boligen. Ifølge Andrine er han også møbeldesigner og dyktig på å finne løsninger som ingen andre har. Han har tatt ledelsen når det gjelder materialer og interiør, og hans lidenskap for godt håndverk har uten tvil smittet av på Andrine, som gliser fra ende til annen. Hun har oppdaget bygge-gleden og satte av årets skattepenger til helflise i dusjen.

Et sveip til høyre ledet veien

Andrine og Jan-Erik er levende bevis på at kjærligheten finnes på Tinder. Jan-Erik har spilt fotballkamper på banen ved siden av hennes barndomshjem hele livet, men de møttes ikke før i voksen alder. Paret har nå vært sammen i to og et halvt år, fått seg hund og har bygget sitt første hjem sammen.

«Det var helt sykt å finne ut at vi har spilt på samme fotballbane i oppveksten, men aldri møttes før», forteller Andrine med et smil.

Paret hadde ingen planer om å verken kjøpe tomt eller bygge bolig enda. Andrine var midt i et toårig master studie i Trondheim, men da studiene ble digitale og den perfekte tomta dukket opp – plassert midt mellom begges foreldre, endret det seg.

Huset er bygget av Hellvik Hus, men det innvendige arbeidet har de gjort selv. Overetasjen har tatt form, etter iherdig med jobbing for å få hjemmet klart før overtakelse 16. desember. I underetasjen vil det komme tre soverom og en TV-stue på sikt.

«Vi gleder oss til å starte nede, men det tar vi litt sånn som vi får råd. Det er ikke noe hast», sier Andrine.

Ellers har de store planer for uteområdet, som badebasseng i hagen, garasje og en liten fotballbane. «Det er allerede lagt ut rør til bassenget. Det var vel det første vi snakket om da vi ble sammen – at vi skulle ha basseng i hagen», sier hun og ler.

Hvordan bassengområdet blir utformet, er fremdeles ikke planlagt, men det lekes med ideer om støpt trapp, bed, pergola, platting og pizzaovn – i tillegg til en lekekasse og frukttrær.

Et moderne hjem med personlighet

Boligen har ingen standard løsninger, noe som tydelig synes på de beste måter. Alle valg er grundig gjennomtenkt, og hver millimeter av boligen har blitt utnyttet. Sekundet man trer inn døra, leder vinklet hjørner blikket direkte mot store vindusflater som rammer inn utsikten.

Fiskebeinsparkett setter prikken over i-en, og på kjøkkenet harmonerer eik og sort.

Peisen er et finpusset mesterverk, og parets største stolthet i det nye hjemmet. Den har de bygget fra bunn, med hyller til vedkubber og fyrstikker inn mot stua, og til espressomaskin på kjøkkenet. Under espressomaskinen kommer det skuffer til kaffekapsler og tilbehør, slik at gjestene kan forsyne seg når de kommer inn døra.

«Vi ville utnytte alt av plass, så i stedet for å få et vanlig hjørne, lagde vi heller et vinklet. Vi var veldig opptatt av å skape asymmetri», forteller Jan-Erik.

Selv om paret har gjort mesteparten av arbeidet innendørs selv og skapt sine egne design, fikk de drømmebadet tegnet hos en baderomsleverandør i Bergen.

«Vi sa til dem; vi vil ha et bad som ingen andre har», sier Andrine og forteller at badet har sorte marmor fliser halvveis opp på veggen, hvit marmor i dusjen og på gulvet. Et stilrent og moderne design som komplementerer resten av paletten i boligen.

Inspirert av polsk design

Da paret ikke fant et ferdighus som passet dem, scrollet de gjennom Pinterest og fant et polsk design som har vært inspirasjonen bak boligen. Reguleringsplanen krevde skråtak og med det polske huset i bakhodet, tegnet de drømmehjemmet ved hjelp av et 3D-program. De sendte designet og inspirasjonsbildet til arkitekten, og utformet huset deretter.

Paret har brukt lang tid på å finne de løsningene de ville ha og har fått skapt sitt drømmehus. «Vi har lett etter alt interiør selv og skapt noe helt eget. Vi har endt opp med et fint hus som vi er veldig fornøyde med», sier Jan-Erik.

«Vi har satt av nesten alt av penger vi har fått dette året til huset. Vi har vært veldig bestemt på hvordan vi ville ha det», utfyller Andrine.

Huset ble ferdig bygget i august og siden da, har kvelder og helger gått til egeninnsats på det innvendige i boligen.

De overtok boligen 16. desember og kan skryte på seg en enorm stå-på-vilje. Dermed har de unnet seg luksusen ved å leie inn profesjonelle til å vaske ut, og har planer om å lande i julen. Etter hvert som de får flyttet inn, vil boligen innredes – noe Hellvik Hus gjetter vil være med unike og selvlagde møbler.

Nå gleder de seg mest til å realisere fremtidsplanene de har for hjemmet, og kokkelere på det nye kjøkkenet. «Nå har vi levd på enkel middag og mat hos foreldrene våre i mange måneder, så jeg gleder meg skikkelig til hjemmelaget sushi i vårt eget hjem», sier Andrine.