Hva inneholder din drømmebolig?

Ting du bør vurdere når du skal kjøpe bolig

Det er mange ting man må tenke på når man skal kjøpe bolig. Hvor skal man bo? Hva er budsjettet? Hva trenger man i den nye boligen og hvilke andre utgifter må man ta hensyn til?

Finn ut hvor du vil bo

Når du skal kjøpe bolig, er det lurt å tenke over hva du er på jakt etter og hva som står høyest på lista. Ønsker du å bo nærme sentrum, skoler eller barnehager? Drømmer du helst om utsikt, eller vil du kanskje få mest mulig for pengene?

Når man har det klart for seg, er det lurt å prate med megler eller husbygger om hvilket område du ønsker og eventuelle krav på lista. Ofte får man tips til områder man ikke har vurdert før – og som man kanskje i utgangspunktet er litt negativ til. Sett deg bak rattet eller ta bena fatt og utforsk områdene du har blitt tipset om.

Man blir fort positivt overrasket og oppdager kanskje at drømmeplasseringen- og hjemmet, er et annet sted enn hva man så for seg.

Sett et budsjett

Når du skal kjøpe ny bolig, enten den er nøkkelferdig eller under bygging, er det lurt å sette opp et budsjett. Først og fremst, må du vite hvor mye du kan få i boliglån. Hellvik Hus har et samarbeid med DNB for å hjelpe interesserte boligkjøpere å komme i gang med husdrømmen.

Deres lånekalkulator er enkel å bruke og viser hvor mye du kan få i boliglån, samt hvor mye det vil koste deg i måneden. Sjekk likevel med banken før du ser på bolig, få på plass finansieringsbevis og en komplett oversikt over utgiftene du kommer til å ha hver måned.

Kjøper du en bolig i et prosjekt under bygging, har du mulighet til å tilpasse boligen etter egne ønsker og behov. Går du bort fra standard løsninger, vil totalkostnaden bli høyere. Vi hjelper deg gjerne med å sette opp en oversikt over de totale kostnadene med din nye bolig.

Et annet tips er å sette opp et detaljert budsjett med alle månedlige utgifter, matbudsjett, klesbudsjett, og så videre. Sjekk gjerne muligheter for utleiedel, egeninnsats og oppgraderinger i etapper – som å for eksempel vente med den dyre benkeplata du egentlig vil ha på kjøkkenet. Invester heller ekstra i de store tingene som er utfordrende å endre i ettertid, som trapp og gulv.

Dersom du har ser at økonomien kan bli en utfordring, kan Husbanken være et alternativ. De kan tilby startlån via kommunen, noe som er spesielt nyttig for førstegangskjøpere. Få hjelp av Husbanken ved å lese denne artikkelen.

Inspiser flere ganger for du kjøper bolig

Når d man på visning på en bolig, kan man fort tenke at man må handle raskt – spesielt dersom man faller for boligen og frykter budkrig. Kjøper du bolig hos Hellvik Hus, slipper du budrunde. Da kan du ha is i magen og ikke bare inspirere boligen på første visning, men gjerne en gang og to til.

Ved første møte med en ny bolig, kan man fort henge seg opp i enkelte ting som gjerne ikke er så viktige, eller omvendt. Ta en grundig gjennomgang av boligen, før du kjøper den og be om en ekstra visning. Da kan du ta med seg alle førsteinntrykkene og se om du faller like mye for boligen, som du gjorde første gang.

Mange ganger ser man gjerne en visningsbolig i et større prosjekt under bygging, da kan du se hvilke løsninger du ønsker i ditt eget hjem. Er du tidlig nok ute, lar Hellvik Hus deg bestemme mye selv, slik at du kan tilpasse boligen slik du ønsker.

Eiendomsskatt

En utgift som fort går i glemmeboka, er eiendomsskatt. Eiendomsskatt er en kommunal skatt som kan innføres av kommunen. Ikke alle kommuner har eiendomsskatt.

Bor man i en kommune med eiendomsskatt, vil man normalt betale denne fire ganger i året. Hvor mye eiendomsskatt man må betale, kommer an på hva markedsverdien på boligen er. Kommunen kan velge å enten bruke Skatteetatens beregnede markedsverdi eller regne denne ut selv. Dette blir da grunnlaget for eiendomsskatten.

Beregnet markedsverdi kan baseres på boligtype, beliggenhet, byggeår, størrelse og hva tilsvarende boliger i området ble solgt for – eller hvis eier har krevd nedsatt formuesverdi.

Her kan du se hvor mye eiendomsskatt du må betale.

Kontakt oss

Trenger du hjelp til å finne din drømmebolig?