Hjem

Hvordan bestemme hvilken bolig du skal kjøpe

Det å kjøpe bolig er både spennende og gøy, men til tider overveldende og forvirrende. Hvordan vet man egentlig hvilken type bolig man bør kjøpe?

Ulike typer boliger

Hellvik Hus tilbyr flere typer boliger, enten du er på jakt etter rekkehus, leilighet eller enebolig. Dersom man skal bygge nytt hus, står man mer fri til å designe etter egne behov. Skal man kjøpe en ferdig bolig eller bolig under bygging, vil man være mer begrenset. Dersom man er tidlig i byggeprosessen, kan man ofte tilpasse boligen litt.

Hvilken type bolig man bør kjøpe, kommer an på hvilke behov man har, budsjettet og plassering. Ønsker man en sentral plassering, vil man få mindre for pengene enn dersom man bor et stykke unna. Da må man prioritere hva som er viktigst.

Når man skal velge hvilken type bolig man bør kjøpe, kommer behovene først. Er man alene, trenger man ikke like mye plass som en familie på fire. Dersom man skal bygge selv, er det lurt å planlegge huset nøye etter hva man trenger i boligen og hvordan man vil leve. Kjøper man en bolig under bygging, er det lurt å høre med utbygger om man ønsker å gjøre noen endringer. Kjøper man et allerede ferdig bygget bolig, må man vurdere om boligen møter dine behov.

Er det viktigst med stort kjøkken og god plass til å lage mat? Tre soverom? To bad? God oppbevaringsplass? Utleiedel i kjelleren? Alt på ett plan?

Sett opp ei detaljert liste med hva som er helt nødvendig i det nye hjemmet, og hva som «bare» er greit å ha. Da vil man tydelig se hva man faktisk er på jakt etter i en bolig.

Hvor vil du bo?

Noe av det første man tenker på når man skal ha ny bolig, er hvor man vil bo.

Ønsker du kort vei til sentrum, skoler eller barnehager? Drømmer du helst om utsikt, eller vil du kanskje få mest mulig for pengene?

Uansett hvilken plassering du ønsker, er det lurt å prate med megler eller husbygger om hvilket område du ønsker og eventuelle krav på lista. De har ofte gode tips og kan introdusere deg for områder du ikke kjenner så godt til. Et tips er å utforske disse områdene og se om du får det du er på utkikk etter.

Ofte vil en plassering man ikke har vurdert tidligere, være bedre enn man tror – så ikke vær redd for å utforske nye områder.

Budsjettet bestemmer

Når man har bestemt hvilken bolig man bør kjøpe, må man vite hvor mye man kan få i boliglån. Hellvik Hus har et samarbeid med DNB for å hjelpe interesserte boligkjøpere å komme i gang med husdrømmen.

Deres lånekalkulator er enkel å bruke og viser hvor mye du kan få i boliglån, samt hvor mye det vil koste deg i måneden. Hør likevel med banken din før du ser på bolig, få finansieringsbevis og en komplett oversikt over dine månedlige utgifter.

Dersom man kjøper en bolig i et prosjekt under bygging, vil det ofte være mulig å tilpasse den. Da er det viktig å huske at alt utover standard løsninger, vil koste ekstra. For å få en komplett oversikt over hva det vil koste, kan det være lurt å bestille en budsjettgjennomgang med Hellvik Hus.

Ofte vil man kunne spare mye penger på egeninnsats. Fordelen med egeninnsats er at man kan ta det i etapper, dersom man ikke har råd til å gjøre alt med en gang. De mindre viktige tingene, som en penere hage, garasje og så videre, kan da vente til kontoen har vokst.

Dersom man ser at økonomien kan bli en utfordring, kan Husbanken hjelpe. Husbanken har mulighet til å tilby startlån via kommunen, noe som er ekstra gunstig for førstegangskjøpere. Få hjelp av Husbanken ved å lese denne artikkelen.