Hjem

Hvordan søke om boliglån

Jakten på drømmeboligen får det til å krible i magen hos de fleste, men hvordan søker man egentlig om boliglån og hva er viktig å vite?

Når man skal kjøpe eller bygge bolig, må man vite hvor mye man kan få i boliglån – men også hvor mye du er komfortabel med å betale hver måned.

Et boliglån betyr for de fleste at økonomien blir trangere. Da er det spesielt viktig å vite hvordan man står økonomisk når man skal begynne å betale ned lånet.

Sett først opp en detaljert oversikt med alle dine månedlige utgifter i dag. Når du har det på plass, kan du benytte en lånekalkulator for å sjekke hvor mye du kan få i lån. Deretter legger du til strøm, kommunale utgifter, lånets renter og avdrag, fellesutgifter og så videre i det månedlige budsjettet.

Når du har en full oversikt over hvordan din økonomiske hverdag vil bli, er det lettere å se for seg hvor stort boliglån du er komfortabel med. Har du penger til overs til andre ting du synes er viktige, som sparing, ferie, fritidsaktiviteter og lignende, er du på rett spor.

Vurder ulike banker

For å få boliglån, må man oppfylle myndighetenes krav om 15 prosent egenkapital eller knytte opp tilleggssikkerhet i en annen bolig. Ofte vil bankene være løsningsorienterte og hjelpe deg så langt det lar seg gjøre. Det kan også være lurt å kontakte flere banker og se hvem som gir deg best rente.

Er man førstegangskjøper med liten egenkapital og / eller lav inntekt, kan også foreldre stille som kausjonist og / eller medlåntaker. Når man får høyere inntekt, kan man søke om å stå alene på lånet. Les mer om dette på DNB sine nettsider.

Dersom man ser at økonomien kan bli en utfordring, kan også Husbanken være et alternativ. De kan tilby startlån via kommunen, noe som er spesielt nyttig for førstegangskjøpere. Les mer her.

Få finansieringsbevis før du drar på visning

Når du har funnet banken som passer deg, er det på tide å søke om finansieringsbevis. Det bør du gjøre før du drar på visning. Et finansieringsbevis viser hvor mye du kan få i boliglån. Dette er ikke det samme som et boliglån, men et bevis på at banken er villig til å gi deg boliglånet. Lånet får du når du har kjøpt boligen, og skal begynne å betale ned.

Det er enkelt å søke om finansieringsbevis, så lenge du har alt på plass. Du kan enten søke digitalt eller avtale et møte med banken din. Ofte vil også banken ta et digitalt møte med deg, enten via telefon eller video. Det vil være kjappere å få finansieringsbeviset dersom du søker digitalt.

For at banken skal kunne gi deg et finansieringsbevis og innvilge din søknad om boliglån, må du ha klart dokumentasjon som viser hva du har i gjeld samt inntekten din for det siste året. Dersom du har medlåntaker og / eller kausjonist, må også de stille med dette. Det enkleste er å gi banken tillatelse til å hente inn denne informasjonen digitalt.

Dersom du skal selge en bolig og søke om boliglån til å kjøpe ny, må du ha med deg en takstvurdering på din nåværende bolig. Denne kan ikke være eldre enn 6 måneder.

Har du allerede funnet boligen du ønsker å kjøpe, tar du med informasjonen på denne. Det kan være et salgsprospekt – enten i form av en digital PDF eller på papir.

Når du har sendt all nødvendig dokumentasjon til banken, vil du raskt få finansieringsbeviset på plass. Da er det bare å komme seg ut på visning og by på drømmeboligen!