Hjem

Anneks? Dette bør du tenke på

Enten du har hytte ved sjøen eller på landet er det å ha nok plass til familie og venner et stadig tilbakevendende tema. Da kan et anneks være løsningen.

Mye kan løses allerede under byggingen av hytta, med smarte soveromsløsninger og gode, plasseffektive boder, men det er ikke alltid en har bygget hytta selv, eller de løsningene en først trodde skulle være tilstrekkelige faktisk er det. Her finner du det du trenger å vite om anneks.

– Det er mange grunner til at en trenger mer plass på hytta. Som oftest er det fordi familien er blitt større eller fordi et generasjonsskifte er på gang. Da blir plass en utfordring og anneks med mulighet til overnatting kan være løsningen, sier Paul Hein Haneferd, som er salgssjef hos Hellvik Hus Hellvik.

Bevar tomten

Heineferd har mange års erfaring i byggebransjen, og har vært involvert i en rekke store og små byggeprosjekter.

Mest går det i hus og hytter, men anneks er noe Hellvik Hus Hellvik bygger med jevne mellomrom. Paul vet derfor godt hva som er viktig å tenke på når en skal i gang med bygging av anneks.

– Først og fremst er det viktig å ha tilstrekkelig plass til å bygge. En må ikke forringe tomten med tanke på bruksmuligheter, parkering, solforhold og den type ting, men ligger forholdene til rette kan et anneks gi en rekke fordeler. Det er meget praktisk å ha et slik bygg, enten en skal bruke det til å huse overnattingsgjester eller bruke det til oppbevaring, fortsetter Haneferd, og legger til at anneks også kan gi en mer usjenert uteplass og være med å skape et mer spennende bygningsmiljø på tomten.

5 tips når du skal bygge anneks

  • Sjekk ut situasjonskart og reguleringsplan
  • Finn ut hvor mye plass du har til rådighet
  • Tenk gjennom hvilket bruk annekset skal ha
  • Ikke glem solforhold, utsikt, vind og klima
  • Vurder skreddersydde løsninger

Følg lover og regler

Når du bygger et anneks på tomten din er det viktig at du følger alle lover og regler. Du må passe på at tilbygget ikke kommer i konflikt med kommunens arealplaner for eiendommen, plan- og bygningsloven, vegloven og annet regelverk. Det er derfor viktig å sjekke situasjonskart og reguleringsplan fra kommunen før du iverksetter planene dine.

– Det er ikke rett fram å sette opp et anneks. Bygger du med oss i Hellvik Hus vil vi gjøre alt papirarbeidet for deg, men det er viktig å være obs på hvilke forventninger en har til annekset sammenlignet med hva som er tillatt, sier Paul Hein Haneferd hos Hellvik Hus Hellvik.

Som utgangspunkt kan et anneks være inntil 15 kvadratmeter uten at en behøver å søke om byggetillatelse. Annekset må stå på bakken. Eventuelt være understøttet fra bakken, og det må være minst en meter fra annekset til nabogrensen. Det må også være minst to meter til bygning på naboeiendom.

I tillegg forutsetter bygging uten søknad at ingen skal bo eller overnatte i annekset. Det er således ikke mulig å bygge kjøkken, soverom, stue eller våtrom i et anneks uten byggesøknad. Skal du bruke annekset som eksempelvis bod slipper du altså å søke om byggetillatelse, men skal du bygge et anneks hvor noen skal bo eller overnatte må du søke til kommunen om byggetillatelse.

Gjennomfør tomtebefaring

For å fastslå hvilke muligheter og hvilket potensial eiendommen din har anbefaler Haneferd hos Hellvik Hus Hellvik å gjennomføre en tomtebefaring.

En slik tomtebefaring er spesielt viktig for å finne best egnet plassering for annekset.

Tomtens størrelse, om den er flat eller skrå og plassering i forhold til annen bygningsmasse er alle faktorer som spiller inn.

– Kunder har som regel tenkt ut mange gode løsninger på forhånd. Det er uansett viktig å gjennomføre tomtebefaringen, finne potensielle plasseringer av annekset og sjekke om byggingen vil gå greit, sier Haneferd.

Kontakt oss

Lurer du på noe? Ta kontakt!