Hjem

Fjellhytte – slik orienterer du deg før du kjøper

Drømmer du om en fjellhytte? Denne artikkelen forklarer ulike måter du kan skaffe en hytte på fjellet på. Les om og se bilder av fjellhytter her.

Fjellhytte er noe av det vi nordmenn virkelig har som en del av folkesjelen vår.

Vi elsker tanken på å komme oss ut i naturen og oppleve årstidene på nært hold, gå turer, fiske og stå på ski.

Med en hytte på fjellet er vi tett på alle de naturopplevelsene mange av oss lengter etter i det daglige.

– Vi nordmenn er et fjellfolk. Selv om mange av oss bor i byer liker vi å komme oss ut i naturen. Jeg tror trangen vi har for å søke mot fjellet henger sammen med de gamle jakttradisjonene, og det å utnytte naturens ressurser på en god måte. I moderne tid er det vintersport som har gjort seg gjeldende, selv om mange fortsatt foretrekker den rolige skituren, med varm kakao og appelsin i tursekken, sier Paul Hein Haneferd, salgssjef hos Hellvik Hus Hellvik.

Moderne fjellhytter

Selv om det er lange tradisjoner for hytte på fjellet i Norge er det ikke slik at en hytte på fjellet nødvendigvis må være bygget i tradisjonell stil. Mange velger en moderne hytte, som med sine stramme linjer og vedlikehold-vennlige materialvalg, enkelt glir inn i omgivelsene.

– Moderne hytter har ofte litt annerledes materialvalg som passer inn med terrenget og som tilrettelegger for en moderne livsstil. Derfor ser vi at ferdigbehandlede produkter i tre er førstevalget, for eksempel kledning i royalimpregnering. Fordelen med denne type produkter er at du får lang levetid med lite vedlikehold. I tillegg er fargene naturlige, noe som passer inn med naturen rundt, sier Anette Oksnes, boligkonsulent hos Hellvik Hus Flekkefjord.

Forskjellige størrelser

Hellvik Hus har en rekke flotte hyttemodeller i forskjellige størrelser som passer godt på fjellet.

Blant de nyeste arkitekttegnede hyttemodellene finner en Isrose, som er en moderne hytte som er rimelig, har en funksjonell og god planløsning, og som ser veldig fin ut.

En annen hytte som gjør seg veldig godt på fjellet er Hauketjern, med sine rene linjer som glir godt inn i de fleste omgivelser.

Selv om noen av hyttene klassifiseres som hytte ved sjøen og noen som fjellhytter er dette allsidige hytter som enkelt kan tilpasses miljø.

– Med rett kledning og farge kan en hytte kategorisert som sjøhytte passe utmerket på fjellet, sier Oksnes.

Pusse opp fjellhytte eller bygge ny?

Når en skal kjøpe seg en hytte er et av mange spørsmål man stiller seg om man skal kjøpe nytt eller brukt.

Mange gamle hytter er i god forfatning, men i noen tilfeller har tiden tatt de igjen, og både standard og planløsning er utgått på dato.

I en gammel hytte er sjansen større for råte, lukt eller fukt, og årenes løp kan ha ført med seg slitasjeskader.

– Med en ny hytte får man gode løsninger med moderne standard og er sikret godt inneklima. Å kjøpe brukt kan fort føre med seg mange ekstrakostnader en ikke hadde sett for seg på forhånd. I tillegg er nye hytter mer vedlikehold-vennlige, og de har en høyere verdi ved eventuelt videresalg, sier Haneferd.

Kjøp prosjektert fjellhytte

Skulle du ha tilgang til en tomt i fjellet uten byggeklausul er det lurt å kontakte en boligkonsulent for en uforpliktende tomtebefaring, og for en sjekk av reguleringsbestemmelser og plankrav.

– Hellvik Hus kan bistå med kartlegging av kostnader, og bistå med hele prosjektet hvis ønskelig. Vi kan også tilrettelegge for en del egeninnsats, sier Haneferd.

– For eksempel er det mulig å gjøre råbygget ferdig utvendig, eller en kan kjøpe byggesett med tilhørende prosjekterte tegninger, fortsetter han, og råder de som er interesserte i å finne tomt til å følge med i markedet og å kontakte kommunen en ønsker å bygge i.

Men ikke alle har tilgang til egen tomt. Da kan det være en god ide å kjøpe en prosjektert hytte med tomt. Hellvik Hus har en rekke forhandlere runt omkring i landet som tilbyr prosjekterte hyttetomter i fjellet.

En oversikt over disse finner du her.

Fjellhytter og interiør

I alle hyttene fra Hellvik Hus medfølger det en standardleveranse som er grundig og god, og som inneholder alt du trenger. Om du ønsker tilvalg utover standardleveransen er det imidlertid mulig. Noen gjør tilvalg til kjøkken eller bad, mens andre foretar oppgraderinger av kledning, tak, gulv eller ytterdør.

Typisk for en ytterdør er for eksempel ekstra glass og sporing. På fjellhytter velger noen å oppgradere til en villmark-kledning, eller kledning som er ferdigbehandlet og vedlikeholdsvennlig. På gulv er det noen som velger ulike typer gulv på ulike rom. For eksempel å ha skifer i entreen og på badet, og å ha parkett i stua.

Det er også mulig å tilpasse alle Hellvik Hus sine hyttemodeller. Enten det er for å tilpasse hytten til tomt og beliggenhet, eller det er for å optimalisere hytten for familie- eller bruksforhold.

– Som regel gjør vi tilpasninger hva angår antall soveplasser, størrelse på kjøkken og/eller spiseplass og på hems. Vi er alltid åpne for å løse din hytte på best mulig måte for deg, sier Haneferd.

Kontakt oss

Lurer du på noe? Ta kontakt!