Hjem

Peis på hytta

Å reise på hytta er en del av den norske folkesjelen. Er det noe vi nordmenn elsker etter en lang arbeidsuke er det å hoppe i bilen, dra på hytta, slappe av og koble ut.

For mange er selve høydepunktet på hytteturen å fyre i peisen, og la den knitrende varmen spre seg i hytta mens en prater med dem en er gladest i, spiller kort eller leser en god bok.

– Peisen er et naturlig samlingspunkt i en hytte. Det er bare noe med åpen ild og flammer i en peis som gir oss gode følelser, og som gjør at vi slapper helt av, sier Carl Henrik Stensson, daglig leder hos Hellvik Hus Geilo.

Juvelen i hytta

Carl Henrik og resten av Hellvik Hus Geilo har bygget hytter og boliger i det meget populære vintersportområdet Geilo i en årrekke, og har hjulpet en rekke nordmenn å realisere hyttedrømmene sine. Ønsket om peis i hytta er noe som går igjen hos de fleste, ifølge Stensson.

– For mange er peisen selve juvelen i hytta. Den er kronen på verket. Ønsker man å bygge peis er det som oftest et valg man har tatt veldig tidig i byggeprosessen, sier Stensson.

Det er bare noe med åpen ild og flammer i en peis som gir oss gode følelser.

Men skal peisen bli bra, er det avgjørende at en planlegger godt og riktig fra start. Peis handler om god planlegging, og slik planlegging har Stensson og Hellvik Hus Geilo mange års erfaring med.

– Noe av det første man bør tenke på er hvor stor peisen skal være, hvilken funksjon den skal ha og hvor den skal plasseres i rommet. I en tidlig fase er det avgjørende å definere det generelle «fotavtrykket» til peisen, sier Stensson, og legger til at de færreste egentlig trenger varmen fra peisen.

I moderne hytter er oppvarming og isolasjon nemlig så god at en ikke har samme behov som tidligere for varmen fra en peis. Men den sosiale funksjonen den har, og kosen tilknyttet peisen, er uslåelig.

Plassering er viktig

I de fleste tilfeller ønsker hyttekjøpere å plassere peisen i et område hvor en også kan sitte og se ut vinduet og nyte utsikten. Da er det viktig at peisen ikke skjærer av for mye av sikten, og at den samtidig ikke blokkerer for vinduene.

– Ved å avgjøre hvor mye plass en har til rådighet kan en sørge for at peisen ikke blir overdimensjonert sammenlignet med resten av rommet. Det er viktig, sier Stensson.

Bygger du peis er det viktig med god planlegging, og slik planlegging har vi bred kompetanse på.

Videre påpeker Stensson at en bør tenke på hvordan peisen skal plasseres med tanke på hvor du entrer rommet, og hvordan de som sitter ved peisen faktisk skal sitte i forhold til peisen. Hvor utsatt peisen er for vind er et annet viktig moment.

– Bygger du peis er det viktig med god planlegging, og slik planlegging har vi bred kompetanse på. Det er bare en av mange gode grunner til å velge oss i Hellvik Hus, sier Stensson.

Dette bør du tenke på når du skal bygge peis

  • Skal peisen stå i stil med resten av hytta?
  • Hvor skal den plasseres i forhold til vinduer og inngang?
  • Størrelse. Pass på at peisen ikke overdimensjoneres.
  • Åpen eller lukket peis?
  • Vind! Pipeløpet må plasseres riktig med tanke på vær.

Drømmer du om hytte, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Se våre hytteprosjekter.

Kontakt oss

Lurer du på noe? Ta kontakt!