Hjem

Store vindusflater som gir deg naturen inn i stuen

For mange er kanskje det tradisjonelle, norske hyttevinduet et vindu med små rutenett av hvite sprosser og snø i karmene, men det bildet er i ferd med å endre seg.

Selv om det ikke er noe galt i små vinduer på hytta ønsker flere og flere store vindusflater som virkelig lar deg nyte utsikten, og som sørger for mye godt lys inn i stua.

– Nordmenn er tradisjonelle i stilen når det gjelder valg av hytte. Likevel opplever vi at de aller fleste hyttekjøperne hos oss er opptatt av at vinduene skal være så store og gode som mulig. Det er avgjørende for de å sørge for fin utsikt, og å oppnå følelsen av å få naturen inn i stuen, sier Henrik Stensson, daglig leder hos Hellvik Hus Geilo.

Velg riktig plassering

Men å legge til rette for store vindusflater på hytta er ikke bare enkelt. Det er flere faktorer en må vekte når en skal bestemme seg for både størrelse, plassering og type.

– Det er avgjørende at vinduene plasseres riktig i hytta, og at de tilpasses omgivelsene rundt. For å finne den riktige plasseringen må en vurdere blant annet sol- og lysforhold, innsikt og utsikt, hvor naboene er plassert, hvor veien er og hvor naturen er finest. En bør også tenke gjennom hvilken stil en ønsker på vinduene, samtidig som en er obs på hvilke begrensninger og reguleringer som er for hytter i den kommunen du bygger i, sier Stensson.

«Jo større vinduet er jo mer innsyn og utsyn får en.«

Typisk er det i stuen en ønsker seg store vindusflater. Hellvik Hus Geilo opplever en også at hyttekjøpere ønsker seg store vinduer på hovedsoverom og i spisestue.

– Store vinduer er kjempefint, men det er viktig å huske på at jo større vinduet er jo mer innsyn og utsyn får en. Dermed er planlegging ekstra viktig med større vinduer. Dette sier Stensson og legger til at mange ønsker seg vinduer som går helt ned til gulvet.

Mindre veggplass

Med store vindusflater blir en nødt til å tenke litt nytt med innredningen. Setter enn inn store vinduer har en mindre veggflate tilgjengelig til malerier, bilder, klokker og andre enn ting en gjerne henger på veggen, samtidig som en helst ikke bør plassere for mange gjenstander foran vinduene.

For har en først investert i større vinduer er det dumt å gjemme de bak for eksempel en stor sofa.

– Med flere og større vinduer blir det også mindre plass til for eksempel vegghyller, sier Stensson.

I tillegg er det viktig å tenke på hvilke vinduer som skal åpnes, og hvilke som som ikke trenger det.

– Et lukkevindu har gjerne mindre glassflate på grunn av karmen. Noen vinduer bør ha som hovedfunksjon å ivareta utsikt og dagslys, mens andre vinduer må ha rømningsfunksjon. Det er viktig å tenke på, og noe vi kan hjelpe med, sier Stensson.

Ønsker du en ny hytte med store vinduer? Se våre ferdighytter.

Kontakt oss

Lurer du på noe? Ta kontakt!