Hjem
Hyttemodellen Fjellerke

Hvor lenge kan jeg bo i hytte?

Lurer du på hvor lenge du kan bo på hytta? Som en hovedregel kan du tilbringe svært mye tid på hytta, uten bekymring – så lenge du ikke tilbringer mer tid på hytta enn hjemme.

Hytta er for mange en feriedestinasjon, mens andre kunne kanskje tenke seg å bo lenger på hytta. Du kan bo lenge på hytta, så lenge du ikke tilbringer mer tid på hytta enn hjemme. Så hvor lenge kan du bo på hytta? Bor du på hytta mer enn 6 måneder i løpet av et år, skal du melde flytting.

Dersom du vil bo på hytta mer enn 6 måneder i løpet av et år og ønsker å gjøre hytta til din permanente adresse, er det flere ting du må ta stilling til; reguleringer, kommunens regler og krav til helårsboliger.

Hvilke regler som gjelder, kommer an på hvilken kommune hytta di er i. Det er ikke alle kommuner som godtar at man bor på hytta, og dermed kan det være lurt å ta kontakt med dem direkte.

Bestill huskatalog

Vi har mye fint å velge i!

Søke om bruksendring

Hvis du har lyst til å bo på hytta, må du være obs på at enkelte hyttefelt er regulert til fritidsboliger, og dermed kan man ikke bo permanent på en slik hytte. Dette betyr at dersom du ønsker å bo på hytta, må du endre dens formål fra fritidsbolig til helårsbolig. Dette kalles bruksendring. Ta kontakt med kommunen hytta er i, slik at du følger regelverket.

Krav til helårsbolig

Når du endrer hyttas formål til helårsbolig, er det flere krav som må fylles. En fritidsbolig trenger ikke nødvendigvis ha innlagt vann, mens en helårsbolig har andre regler. Ofte må vann, strøm, avløp og vei være på plass for at en eiendom skal godkjennes som helårsbolig.

Dersom du velger å bo på hytta mer enn hjemme, og ikke følger kommunens regler, kan du risikerer å betale bot eller bli tvunget til å flytte ut av hytta. Sjekk derfor med kommunen hytta di er i, dersom du ønsker å bo på hytta permanent.

Lurer du på hvor lenge du kan bo på hytta, og om du kan bygge selv? Se tipsene her.

Se også tips for helårsboliger på Hellvik Hus.

Kontakt oss

Lurer du på noe? Ta kontakt!