Skal hytta leies ut? Dette bør du tenke på

Utleie er en fin måte å tjene penger på i de periodene hvor en ikke bruker hytta selv.

Selv om vi alle er glade i å dra på hytta er det ikke alle av oss som har like mye tid til å gjøre det. Noen drar på hytta hver helg, mens andre kun bruker den et par ganger i året. Les mer om hytteutleie her.

Årsakene til hvorfor en bruker hytta mindre enn en ønsker kan være mange, men like fullt kan det tenkes at hytta står tom i større deler av året. For noen har det derfor blitt et alternativ å leie ut hytta, og da kanskje spesielt i sommer- og vinterferier.

– Det ligger litt i ryggmargen på folk at en hytte er noe privat som ikke deles med ukjente. Samtidig ser man at det er mulig å betale noe av driftskostnaden ved å leie hytta ut når man uansett ikke bruker den, sier Paul Hein Haneferd, salgssjef i Hellvik Hus Sør-Vest AS.

Enkelt å leie ut

Å eksempelvis leie ut hytte eller fritidsbolig er ikke et nytt fenomen. Med delingsøkonomiens inntog via tjenester som AirBnB har det blitt enklere enn noensinne å gjøre det.

At noe av inntekten på utleie av hytte kan gjøres skattefritt gjør også at utleie blir mer interessant for flere. Dersom du bruker hytta jevnlig selv, vil utleieinntekter opp til 10 000 kroner årlig være skattefrie.

Det er veldig viktig å bruke vedlikeholdsfrie og robuste produkter både utvendig og innvendig.

– Hytteutleie er ikke enten eller. Du behøver ikke gjøre det hele året, men du kan kanskje gjøre det noen uker på sommeren for eksempel. Om du ikke er komfortabel med å leie ut til ukjente er det jo også mulig å leie ut til venner og bekjente, sier Haneferd.

Unngå flyttesjau

Når en investerer i en hytte som også skal kunne leies ut i større eller mindre grad, er det mange enkle grep en kan gjøre for å ordne en smidig og enkel utleieprosess, ifølge Haneferd.

Utleie er ikke enten eller. Du behøver ikke gjøre det hele året.

De aller færreste av oss ønsker å ha flyttesjau hver gang man skal ha hytteutleie.

Derfor er det lurt å ha noen rom som stenges av i utleieperioden hvor verdifulle gjenstander og andre ting med affeksjonsverdi en er redd for å miste eller at skal bli skadet kan plasseres.

– I tillegg er det lurt å ha mange soverom. Ikke bare er det greit for eget bruk, fordi en da har mye plass til å ha overnattingsgjester, men det er også gunstig med tanke på utleie. Jo flere soverom enn har, jo større blir som regel utleieinntektene da antall sengeplasser ofte er veiledende for pris, sier Haneferd.

Bygg vedlikeholdsfritt

Når flere skal bruke hytta er også slitasjen større, en er som regel flinkere til å ta vare på egen eiendom enn andres.

Da er det lurt å bruke materialer som tåler mer, ifølge Haneferd.

– Bruk vedlikeholdsfrie og robuste produkter både utvendig og innvendig. Spesielt om en ikke har tenkt å bruke mye tid på hytta selv.

5 ting å tenke på ved utleie av hytta

  • Sørg for å ha mange sengeplasser
  • Sett deg inn i skatteregler for utleie av fritidseiendom
  • Bygg med vedlikeholdsfrie materialer
  • Rydd bort ting du er redd for å miste.
  • Ha gjerne egne rom som låses av hvor dette kan plasseres
  • Husk forsikring som dekker utleie

Har du en hyttedrøm du bare venter på å realisere? Da bør du sjekke ut våre tomter og ferdighytter. Vi hjelper deg også med å skreddersy en ferdig prosjektert hytte, eller bygge helt nytt.

Kontakt oss

Lurer du på noe? Vi tar kontakt innen kort tid.