Familien Kostøl i sofakroken hjemme i Søgne.

Familien Kostøl gjorde det trygt og enkelt. De valgte å bygge nøkkelferdig hus

Verken Kai Ådne eller May Kostøl er spesielt glade i å pusse opp. Da de bestemte seg for å bygge nytt hus ville de flytte rett inn uten å måtte sparkle og liste. Derfor valgte de nøkkelferdig.

– Vi flyttet rett inn i et ferdig hus. Alt var på stell, og vi kom kjapt i gang med dagliglivet, sier May Friden Kostøl fra Songdalen.

Sammen med mannen Kai Ådne, og barna Odin og Isabell, flyttet May inn i familiens nye hjem på Kjellandsheia i Søgne i mai 2019. Huset, som er bygget og levert nøkkelferdig av Hellvik Hus Søgne, er av typen Fryd.

– May hadde et sterkt ønske om å få et hus med kvister. Vi kikket oss gjennom mange nettsider, brosjyrer og kataloger før vi kom over Fryd som vi likte veldig godt, sier Kai.

Ønsket større plass

Etter flere år i en tomannsbolig i Kristiansand syntes May og Kai at det var på tide å få seg noe større utenfor storbyen. Selv om de hadde uteareal i Kristiansand bodde de i annen og tredje etasje, og de merket at de ikke brukte hagen like mye som de skulle ønsket.

Dermed visste de hva de så etter.

– Den ene etasjen opp fra bakken ble en slags barriere. Derfor ønsket vi oss en tomt som la til rette for enkel ferdsel til og fra uteområdene, samtidig som vi ønsket oss utsikt. Vi ville skape noe eget, uten at vi måtte bo så tett oppi naboene som en gjerne gjør i byer, forteller Kai.

Ettersom May er glad i dyr og har drevet med hest i alle år, og Kai er oppvokst på en bondegård i Søgne, ble det naturlig å se seg rundt i nettopp Søgne etter en tomt da de bestemte seg for å flytte.

Målet var å være i hus før eldstejenta Isabell begynte på skolen.

– Faktisk begynte det med at jeg først sikret meg en båtplass ikke langt her i fra. Da ble det naturlig å se etter tomt i samme område, sier Kai.

– Det var fortsatt skog her da vi kom for å kikke. Vi fant det høyeste punktet i feltet og fant ut at her ville vi bygge. Ikke lenge etter kjøpte vi tomten, fortsetter May.

Fin utsikt.

Soneinndeling

Selv om May og Kai likte den sørlandshus-aktige stilen til Fryd godt, var det noen aspekter ved huset de ønsket å endre på.

Det kanskje mest iøynefallende var kledningen, som de oppgraderte til en vedlikeholdsvennlig royalimpregnert type.

I tillegg ønsket de garasje, og i forbindelse med garasjen ble det satt opp en ekstra fløy, med egen inngang, bod og vaskerom.

– Vi fikk tegnet opp et par utkast fra Hellvik Hus av huset med ønskede endringer, og de utkastene likte vi såpass godt at vi signerte kontrakt med dem, forteller Kai.

Dialogen med Hellvik Hus har fungert veldig godt, og vi fikk tilpasset huset slik vi ønsket

Kai Ådne Kostøl

For å finne frem til de gunstigste løsningene for deres situasjon fikk May og Kai hjelp av boligkonsulent Fredrik Ihlen hos Hellvik Hus Søgne. Gjennom mange år har Ihlen opparbeidet seg mye erfaring med hvilke valg som passer best til den enkeltes ønsker og behov.

– Siden Kai og May er småbarnsforeldre var utvidelsen med en stor sideentre via garasjen, med vaskerom og bad en ideell løsning. Da kan barna ta seg inn og ut med skitne støvler og vått regntøy, uten at hovedinngangen blir møkkete, sier Ihlen.

Fikk gode råd

Når han møter småbarnsfamilier råder Ihlen dem ofte om å tenke 10 og 15 år fram tid.

For hva skjer når barna blir eldre og flytter ut? Skal en da sitte med et større hus alene, eller skal en vurdere andre løsninger – som utleie.

– Det er ikke nødvendigvis slik at tilrettelegging for utleiedel er riktig for alle, men av erfaring vet jeg at det i hvert fall er lurt å spørre seg om hva en ser for seg i framtiden. Tilrettelegger man huset slik at man for eksempel får inn en praktikantdel, kan denne delen av huset leies ut på et senere tidspunkt når barna har flyttet ut. En praktikantdel kan også være god å ha når barna blir eldre, og ønsker seg en mer privat sfære med mulighet for å ha besøk av gode venner, og kanskje spille litt musikk og sånn, uten å forstyrre resten av huset, sier Ihlen.

Stue sett fra kjøkken

Fulgte tett med på utviklingen

Fordi Kai og May som så mange andre har en travel hverdag, med jobber som krever sitt og små barn, ble en nøkkelferdig bolig ideell for dem.

I en nøkkelferdig løsning sørger Hellvik Hus Søgne for en velsmurt byggeprosess fra A til Å.

Det betyr at du som kunde har en aktør å forholde deg til, og du kan flytte rett inn når huset er ferdig. Dermed kan du gå i gang med livet, uten å måtte foreta deg noe.

– Siden vi bodde relativt nært Søgne tok jeg likevel på meg ansvaret for ryddingen av byggeplassen. Det ble en positiv opplevelse, da jeg fikk følge med på utviklingen på tomten fra uke til uke og jeg fikk komme med forslag til korrigeringer av ting vi nødvendigvis ikke hadde tenkt gjennom på forhånd, sier Kai.

Kjøkken

Ikke spesielt mye dyrere

Det er naturlig å tenke seg at det nødvendigvis må bli noe dyrere å kjøpe nøkkelferdig enn å styre deler av prosessen selv, men det er ikke nødvendigvis slik, ifølge boligkonsulent Ihlen.

– Merkostnadene er ikke store. Vi har dyktige fagfolk som leverer effektivt og nøyaktig, og vi har gode avtaler med underleverandørene våre som er svært gunstige for deg som kunde. Se for deg at du skal jobbe ti timer med huset, og se så for deg at du i stedet går på jobb i 10 timer ekstra – om du har en jobb som åpner opp for ekstra innsats eller overtid. Hva får du mest igjen for, spør Ihlen retorisk.

– Du skal ikke se bort i fra at sistnevnte er mest lønnsomt. I tillegg slipper du å gjøre noen bommerter i huset.

Det blir uansett nok å ta seg til om en ønsker å opparbeide uteområdene ved det nye huset, fortsetter han.

Og nok å ta seg til utenom huset ble det for Kai og May. Sommeren 2019 tok Kai uteområdene som et sommerprosjekt, og han støpte, snekret og la plen.

Noen detaljer gjenstår enda, men det er bare kjekt når det er på et sted en trives såpass godt.

– Dialogen med Hellvik Hus har fungert veldig godt, og vi fikk tilpasset huset slik vi ønsket. Vi er veldig fornøyde, sier Kai.

Kontakt oss