Byggeklausul på tomten – hva innebærer det?

Ofte kan det være knyttet en byggeklausul til en tomt eller eiendom. Denne klausulen innebærer normalt at bygg eller byggearbeider på tomten skal utføres av en spesifikk leverandør/entreprenør. 

Byggeklausul kan også spesifiseres til bare å gjelde deler av byggearbeidene på eiendommen.

Byggeklausulen inntas normalt i kontrakt under spesielle bestemmelser, men den kan også påtegnes skjøte som et hefte på selve eiendommen.

Ved kjøp av tomt med byggeklausul bør en ha oversikt over hvilke produkter som er tilgjengelig og til hvilken pris. Kjøper du tomt av leverandør med egen huskatalog og prisliste vil du ha et godt referansepunkt i disse. Foreligger ikke det, kan det være lurt og på forhånd å ha fått priset aktuell hustype eller klausulert arbeid fra entreprenøren.

En tomt med byggeklausul har normalt en lavere markedspris enn tilsvarende tomt uten slik klausul. Størrelsen av denne vil ha store variasjoner, og er normalt størst i pressområdene. 

Frikjøp fra byggeklausul forekommer. Om dette er aktuelt for deg som kjøper bør du før du kjøper klarlegge om denne muligheten foreligger, til hvilken pris og hvilken tidsfrist for aksept som gjelder.

Ikke bryt byggeklausulen. Dette skjer tidvis, og slike saker havner lett i retten. Rettspraksis er at den som bryter en slike klausuler straffes svært hardt med å idømmes store erstatningsbeløp til entreprenøren.

Om du har kjøpt en tomt med byggeklausul, men velger å selge denne i stedet for å bygge er det svært viktig at den klausulen du har kjøpt videreføres til ny kjøper. Om ikke risikerer du å sitte med en forpliktelse til å bygge, uten at dette forplikter ny kjøper. I så fall blir du trolig erstatningspliktig som ved et brudd på klausulen.

Her finner du også våre hyttetomter!

Kontakt oss

Har du egen tomt og ønsker å bygge? Eller gjerne du ønsker å kjøpe ei tomt?