Dyrere å gjøre endringer etter trekantmøtet
Å bygge hus er en prosess. Det starter med grovplanlegging, og blir mer og mer detaljert ettersom prosessen skrider fram. Når kontrakt er inngått skal de aller fleste valg være tatt. Dersom noe gjenstår bør dette avtales med selger FØR trekantmøtet avholdes.
Etter salget fortsetter arbeidet hos husleverandøren – først med byggesøknader til det offentlige, så videre med selve bygget og byggeprosessen. Når det er tid for trekantmøtet vil bedriften ha foretatt alle prosjekteringer, utarbeidet arbeidstegninger, materialspesifikasjoner og lagt til rette for bestillinger i henhold til de valgene som er tatt.
Trekantmøte er i forhold til dette et møte for å avstemme at det er en felles forståelse for de valgene som er truffet. Endres ting her, eller etter trekantmøtet, vil det i mange tilfeller bety at husleverandøren må gjøre ting på nytt.
Eksempel
En enkel ting som å endre slagretning på en innvendig dør betyr i realiteten intet merarbeid på byggeplass eller merkostnad på materiell. Men, endres dette på trekantmøte er konsekvensen at husleverandøren må rette dette på tegning og bestillingsspesifikasjon. Nye tegninger må distribueres til underleverandører. Unødvendig? Neppe – resultatet kunne være å få lysbryteren på hengslesiden av døren…
Konsekvenser
Kostnadene med å gjøre endringer gjelder ikke bare den fysiske jobben på byggeplass, men også det merarbeid endringen påfører leverandøren. Endringer kan medføre at det må sendes inn ny søknad eller melding til det offentlige, som også vil føre til merkostnad for kunden. Konsekvensen er ikke mer fortjeneste til leverandøren, men mer arbeid for leverandøren – som igjen vil få konsekvenser for huskjøper.
Rett til å endre
Bustadoppføringslova gir forbruker rett til å foreta endringer også i trekantmøtet, og i hele byggeprosessen. Loven gir leverandøren en anledning til å sette en øvre grense på endringer til 15% av kontraktsummen. En slik begrensning må da være avtalt.
Men på den annen side kan det være så vanskelig å endre på prosesser, med den følge at kostnadene blir så høye at det i praksis ikke er gjennomførbart. Dette kan være tilfelle i forbindelse med leilighetsbygg i flere etasjer.
LES OGSÅ: Bustadoppføringslova; en trygghet for deg som bygger
Kontakt oss
Ønsker du å bygge hus med Hellvik Hus?