Hjem

Har du råd til å bygge bolig?

Når du skal bygge bolig kan det være vanskelig å få totaloversikt over kostnadene. Derfor er det viktig at du får satt opp et skikkelig budsjett der absolutt alt er inkludert.

Bruker du husleverandøren din til å gjøre dette for deg, vil det spare deg for både tid og unødvendige ekstrautgifter senere. De kan være med å finne ut om du har råd til å bygge bolig eller ikke. Hva koster det å bygge hus?

Budsjett og kostnader

Det er mer enn tomten, boligen, graving, grunnmur, maling, kjøkken og bad som koster når du bygger. Du må også huske utgifter til blant annet vann, kloakk, elektrisitet, bredbånd og radonsikring. Vil du vite mer? Da kan du lese om hvordan du får bedre oversikt på økonomien.

For å få kontroll på kostnadene kan du også bestille en budsjettgjennomgang med Hellvik Hus.

Når alle kostnadene er på plass kan du ta med budsjettet til banken for å få et finansieringsbevis. Hva et finansieringsbevis inneholder får du vite mer om her.

Tilvalg og oppgraderinger

Det er ikke uvanlig å ombestemme seg en eller flere ganger for løsninger og produkter i løpet av byggeprosessen. “Hemmeligheten” bak å unngå ekstra kostnader er at du har bestemt deg før trekantmøtet mellom deg, husleverandøren og byggelederen. Hvilke rettigheter har du i henhold til loven om å foreta endringer? Alt dette kan du lese mer om her.

Spar penger på egeninnsats

Etter at Finanstilsynet innførte et egenkapitalkrav på 15 prosent ved kjøp av bolig har det blitt vanskeligere for mange å komme inn på markedet. Men hvis du er nevenyttig og i tillegg har mange venner eller gode naboer som vil stille på dugnad, kan du spare mye penger.

Noe må du overlate til proffene, men det er mye du kan gjøre selv. Visste du også at egeninnsats gjør at du kan få høyere lån?

Utleiedel er smart

Om boligen du vil bygge ligger utenfor kostnadsrammen kan en utleiedel være sikkerheten banken trenger for å få lånet i boks. Å leie ut kan også være med på å finansiere fritidsbolig, reiser, pensjon eller sparing til barna. Hvis verdien på utleiedelen er lik eller lavere enn verdien på resten av boligen er inntektene i tillegg skattefrie. Det gir også en ekstra trygghet å vite at en utleiedel gir øker verdien på boligen din. Her kan du lese om flere fordeler med utleiedel. Utleie kan være med å bidra til at du har råd til å bygge bolig.

Husbanken kan hjelpe

Vil ikke banken din innvilge lån? Da kan Husbanken være et alternativ. De kan tilby startlån via kommunen din hvis du ikke kommer inn på boligmarkedet på grunn av for eksempel lav inntekt og svak økonomi. Førstegangskjøpere blir prioritert, så om du er i “målgruppen” får du vite hvordan du kan få hjelp av Husbanken ved å lese denne artikkelen.

Hva koster det å bygge hus? Utleiedel, egeninnsats, tilvalg, oppgraderinger og oppussing – eller ikke: Husk å ta alle kostnader og besparelser med i regnestykket når du skal kjøpe bolig, uansett om den er ny eller brukt.

Bestill byggebudsjett