Hjem

Derfor bør du bygge nytt

Det evige spørsmålet. Hva lønner seg? Hva er klokest? Å kjøpe en brukt bolig, eller å bygge hus selv? Det finnes en rekke momenter som taler for at det siste er det lureste. 

Å investere i egen bolig er for folk flest den viktigste økonomiske beslutningen som tas i livet. Det er snakk om å binde betydelig kapital i mange år. Derfor er det fornuftig å sette seg godt inn i eventuelle pluss og minus ved de ulike valgene.

Sjel koster

For noen er utgangspunktet å finne et gammelt hus med “sjel” – en koselig hage med bed, busker og trær, et ærverdig inngangsparti, en brosteinsbelagt oppkjørsel. Klart det kan friste, men samtidig vil det koste: Når du kjøper brukt bolig, må du betale 2,5 prosent dokumentavgift på hele kjøpesummen. Kjøper du ny bolig, er det kun tomteprisen du får dokumentavgift på. Dette gir fort en forskjell på 50-70 000 kroner. Penger som for eksempel kan brukes på å opparbeide ny, flott hage.

Men tilbake til den eldre boligen: Når du har kjøpt den, ønsker du å sette ditt preg på det som er det nye hjemmet ditt. Mye oppussing står for tur, erfaring tilsier at både kjøkkenet samt et bad eller to blir grundig renovert. Det hjelper ikke stort om du er nevenyttig – regler og forskrifter krever at du må leie inn kvalifiserte håndverkere. Og ombygginger i ett rom påvirker ofte andre rom…

Man skal ikke gjøre mye før summen blir et sekssifret antall kroner. Det er heller ikke særlig trivelig å flytte inn i det som i praksis blir en byggeplass i måneder framover.

Kundetilpasset bolig

Luft og varme

I dag er det et stort fokus på energiforbruk – et tema som også er sentralt i valget mellom gammelt og nytt. Eldre boliger er generelt dårlig isolert, og tidligere tiders byggemetoder står langt tilbake fra det vi i dag ønsker og forventer av komfort. Ventilasjon er også et viktig stikkord – skal eldre boliger få skikkelig ventilasjon kreves det omfattende ombygginger. Dette er elementer som definitivt hører hjemme i regnestykket, da det betyr større utgifter til strøm og oppvarming.

Ved salg av boliger er det i dag slik at alle, både nye og brukte, skal energimerkes. En eldre bolig vil få vesentlig dårligere score på skalaen enn en ny. Dette er viktig når du skal kjøpe – og ikke minst den dagen du eventuelt skal selge. Har du et hus som innfrir og scorer høyt ut fra dagens forskrifter, vil dette påvirke salgssummen i din favør.

Skreddersøm og trygghet

Noe som er unikt og veldig spennende ved å kjøpe ny bolig, er at du får være med helt fra starten av – velge tomt, arkitektur, planløsning, produkter, detaljer. Hjemmet blir enda mer ditt eget, enda mer skreddersydd, enn om du kjøper brukt.

Et annet vesentlig pluss ved det å kjøpe nytt, er at du får garanti på boligen. Dette gir deg som boligkjøper en større sikkerhet med hensyn til så vel det generelle håndverket som de enkelte produktene.

Ellers er det jo gjerne sånn at stadig flere av oss setter pris på virkelig å ha fri når vi har fri. Bygger du ny bolig, vil alt være nytt og “selvgående” i mange år – mens du kan nyte tiden og gjøre kjekke ting sammen med familien din.

LES OGSÅ: Kjøpe ny eller brukt bolig

Selvsagt er det mulig å gjøre gode og fornuftige bruktkjøp. Likevel vil vi anbefale på velge nytt – av grunner denne artikkelen allerede har pekt på. Et godt råd er å ta kontakt med en boligleverandør for å få satt opp et budsjett over hva det faktisk vil koste å bygge. Først da får du et godt sammenlikningsgrunnlag. Lykke til med byggeplanene!

LES OGSÅ: Få kontroll på økonomien