Hjem

Byggelån – nødvendig mens du bygger

Boliglån har du nok hørt om. Det er pengene du låner i banken for å få råd til å kjøpe en bolig. Men velger du å bygge, kommer det utgifter til underveis i byggeprosessen – før boligen er ferdig, kjøpt og betalt. Til disse utgiftene har bankene en annen type lån du vil trenge: Byggelån. 

Byggelån er nødvendig for de aller fleste som bygger. Grave- og murerarbeid skal betales, regninger fra elektriker og rørlegger dukker opp – og så videre. Helt normalt og helt udramatisk.

Byggelånet fungerer enkelt sagt som en løpende kredittavtale mellom deg og banken. Behovet for byggelån er det samme enten du vurderer Husbanken eller en privatbank som långiver når byggingen er ferdig og boligen skal betales.

LES OGSÅ: Husbanken eit marknadskorrektiv og bustadsosialt verktøy

Størrelsen på byggelånet fastsettes som oftest på bakgrunn av en prosjektbeskrivelse med relevant dokumentasjon – ofte salgsoppgave eller budsjett fra en boligleverandør.

Betingelser for lånet behandles individuelt. Det betyr at det kan være lurt å sjekke vilkårene i flere banker – kanskje er det nettopp i forbindelse med å bygge, du finner ut at det lønner seg å bytte bank.

Høyere rente

Renten på et byggelån er normalt et par prosent høyere enn boliglånsrenten, på grunn av risikoen knyttet til byggeprosessen. Når boligen står ferdig, har jo banken sikkerhet i den – en sikkerhet som ikke er der mens boligen bygges.

Siden byggelånet har høyere rente enn boliglånet, vil en kortest mulig byggeprosess være lønnsomt. Samtidig er det viktig at prosessen foregår trygt og sikrer kvaliteten på boligen din.

LES OGSÅ: Egenkapitalkravet: Din egeninnsats kan bli din egenkapital!

Bestill byggebudsjett

Ønsker du en uforpliktende gjennomgang av byggekostnader?