Hvor lang tid tar det å bygge hus?

Fra du først får tanken om å bygge nytt, til du står foran din nye, ferdige bolig, er veien ofte lang. Men hvor lang tid tar det å bygge et hus?

Når du skal bygge nytt hus er som regel første steg å finne tomt. Det neste steget er å finne boligen du ønsker å bygge, fra den boligleverandøren du liker best. Har du ikke tilgang til tomt er det en ide å sjekke om det er noen prosjektere boliger tilgjengelig. Når du har bestemt deg signerer du kjøpskontrakt, og prosessen er i gang.

Kjøper du en prosjektert bolig kan det tenkes at boligen allerede står klar. Da er det bare å flytte inn med en gang. Skal du imidlertid bygge nytt er det vanlig å regne et års byggetid. Merk at det her er mange faktorer som påvirker byggetiden.

Med utgangspunkt i at det tar et år å bygge en ny bolig er det vanlig å regne 45 dager til bestilling, kontroll av mur og lignende, 200 dager til oppføring, 40 dager til maling og 40 dager til egeninnsats.

Ønsker du å korte ned byggetiden?

Fordi en gleder seg sånn til å flytte inn i sin nye bolig kan det virke fristende å korte ned på den totale byggetiden. Vær obs på at kortere byggetid enn først beregnet kan gå utover kvaliteten på bygget. Blant annet kan vær og årstid være faktorer som gjør det lurt å ha god tid.

Dårlig vær kombinert med dårlig tid øker for eksempel sjansen for fukt.

Forsinkelser i byggeprosessen

Skulle det oppstå forsinkelser underveis i byggeprosessen som vil (eller kan) påvirke leveringstid plikter entreprenøren å varsle skriftlig om disse, uansett årsak. Disse varslene sendes med utgangspunkt i avtalt framdriftsplan.