Med kjærlighet for gjenbruk

På samme tomt som deres gamle hus, ligger den moderne boligen til Anne og Hans Egil Vaaga. Familien på fem står opp til utsikt mot sjøen fra de fleste rom og nyter livet i sitt lune hjem.

Etter mange år med oppussing av eldre boliger, var det omsider på tide med noe nytt og moderne.

Annes kjærlighet for gjenbruk stråler i alle rom, med vakre antikke møbler som harmonerer med et moderne kjøkken i eik og grått.

I hagen klukker hønene og havbrisen blåser inn mot terrassen.

Mens barna leker i bakgrunnen, forteller Anne og Hans Egil hvordan de gikk fra oppussingsprosjekter til helt ny nøkkelferdig bolig.

Naturlige elementer

Den mørke kledningen er en sterk kontrast til boligene paret har pusset opp tidligere, men de har likevel fått inn varmere innslag for å gi huset sjel. På badet og i stua er hele vegger kledd med panel, og møbler i tre skaper en lun atmosfære.

Anne velger helst Finn.no over nytt, noe som synes gjennom hele boligen. Møbler med historie gir hjemmet en personlig vri og er å synes i hvert rom. I spisekroken på kjøkkenet står et rundt bord i tre med fire ulike stoler, i stua står et gammelt skap og retro stoler i turkis.

Interiørvalgene har Anne tatt med et klokt hode. Gjenbruk har alltid vært et fokus og hensikten var å bruke de møblene de allerede hadde. På den måten har de både gjort miljøbevisste- og prisgunstige valg.

«Der vi måtte kjøpe nytt, gjorde vi det, men mesteparten er kjøpt brukt eller møbler vi har tatt med oss videre», forteller Anne og legger til at hun elsker farger – noe de delikate fargedryssene i boligen avslører.

Fra gammelt med sjel til nytt og skreddersydd – men uten gjemmeplasser

Anne og Hans Egil møttes på fjelltur, og deres boligreise reflekterer et energisk par. Ekteparet har pusset opp to eldre boliger sammen, inkludert nabohuset. Anne har alltid elsket sjarmen med gamle hus, men også hun foretrekker deres nye hjem over oppussingsobjekter.

«Det første jeg la merke til, er hvor mye varmere det er her», sier hun om overgangen fra gammelt hus til nybygget bolig.

Det lå aldri i kortene at de skulle bygge nytt, men da de så muligheten til å dele opp tomta og bygge nytt mot sjøen, lot de seg etter hvert rikke. Vippepunktet var plassmangel. Med tre barn på 8, 10 og 12, ble behovet for boltreplass og oppbevaring større.

Huset har fire soverom, to bad, en romslig åpen kjøkken-stue løsning og ei utestue som brukes flittig til kreative prosjekter. De har også fått tegnet inn en utleiedel på 24 kvadratmeter, som barna kan disponere når de blir tenåringer.

Familien trives godt i sin nye bolig, men eldstemann er ikke helt overbevist. Han savner alle gjemmeplassene i deres gamle hjem.

Formet tankene sammen med boligkonsulent

Familien kom til Flekkerøy for 8 år siden, da barna fremdeles var små. Da hadde de kjøpt det gamle nabohuset som står på tomta.

Den gang var huset omringet av skog og hadde en skjermet beliggenhet. Etter hvert som Anne og Hans Egil pusset opp huset, ble nye boliger bygget rundt dem. Det som en gang var skog, ble etter hvert til et nabolag. Etter fem år, begynte tanken på noe nytt å spire.

«Vi så at det ville fortsette med oppussing dersom vi bodde i det gamle huset», sier Hans Egil.

«Det ville lønne seg på sikt å heller bygge nytt enn å pusse opp et gammelt hus. Det er jo tidssluk og pengesluk å pusse opp gammelt. Barna trengte praktiske løsninger. Skulle vi fikset opp gammelt, måtte vi bytte kledning og vinduer på sikt. Det hadde blitt dyrt og tatt bort tid som vi heller vil bruke sammen med barna», legger Anne til.

Det var en lang prosess fra tanker til realisering, og det var boligkonsulent Arne Vevling Sunde i Hellvik Hus Sør – nå pensjonert, som hjalp dem å se potensialet.

«Han hadde tålmodighet, for vi brukte lang tid. Vi var ikke i modus for å bygge, men han så for seg at dette kom til å bli bra», sier Hans Egil.

«Han var med og formet tankene våre sammen», utfyller Anne.

Men de ønsker ikke å flytte fra stedet. De hadde en stor tomt med sjøutsikt og eplehage. Da bestemte de seg for å dele opp tomta og bygge nytt hus rettet mot utsikten. For å få plass til en stor enebolig, måtte den gamle eplehagen fylles inn, men de beholdt noe av det beste. Den nye hjemmet har en liten hage mot sjøen, hvor to av de gamle frukttrærne har fått festet røttene på nytt.

Da selve huset skulle planlegges, så de etter kataloghus som kunne passe dem, men ingenting traff helt blink. Boligkonsulent Sunde viste dem et skreddersydd hus i Arendal som tente gnisten i dem begge. Dermed bestemte de seg for å ta en allerede skreddersydd bolig og tilpasse den enda mer til dere behov.

«Vi hadde frihet til å forme det slik vi ønsket», sier Anne om det hun var mest fornøyd med under planleggingen av huset.

«Andre leverandører hadde ferdigmoduler, mens her har vi jo spikret fra bunnen. Vi ønsket ikke å være begrenset til en ferdig løsning, så derfor valgte vi Hellvik Hus», forteller Hans Egil.

Huset er formet for å redusere innsikt fra bakkeplan, for å få mest mulig ut av sjøutsikten og utnytte budsjettet på best mulig måte.

«Vi tenkte nøkternt. Utsikten var viktig, ly for vind og lite innsyn. Vi var ganske opptatte av at det skulle være praktisk», sier Anne.

Under byggeprosessen bodde de fremdeles i det gamle huset på tomta, og fulgte med på fremgangen fra egen stue.

«Det var jo så genialt å bygge hus rett ved siden av der vi bodde, og med hjemmekontor i pandemien. Det var faktisk kjempe flaks for oss. Vi hadde en kjempe god dialog med snekkerne underveis og de kom med gode innspill», fortsetter hun.

Helomvending på stilen

Den moderne boligen står i sterk kontrast til det gamle, tradisjonelle Sørlandshuset – stilen de begge elsker. «Vi så på Sørlandshus, men da innså vi at vi måtte ofre utsikten. Det var en lang prosess», sier Hans Egil om deres valg av moderne bolig.

«Vi ønsket jo hus med sjel, men det var mer praktisk med en moderne bolig. Det var veldig viktig for oss med god planløsning og utsikt. Vi kunne jo gjøre det til vårt på en helt egen måte», forteller Anne.

Det var summen av alt som gjorde at de inngikk kompromisset med stilen. Vedlikeholdsfrie materialer som beslag på vinduene og Nord kledning, bidrar til at de kan bruke mer tid sammen med familien.

«Huset passer fint inn her i terrenget. Jeg er veldig fornøyd», sier Anne selv om de gikk fra et lyst gammelt hus, til et mørkt moderne.

«Det var helt rart å flytte fra det gamle huset og over hit. Jeg følte vi var hjemme her med en gang og vi har ikke sett oss tilbake en eneste dag. Det føltes mer naturlig enn jeg hadde trodd. Vi flyttet jo så kort, så kan ha noe med det å gjøre», flirer hun.

Flyttelasset ble flyttet knappe 20 meter, men de har merket vesentlig forskjell på enkelte ting.

«Det er jo ganske varmt i dette huset i forhold til et gammelt. Vi er nå vant til å ha en god temperatur hjemme», sier Hans Egil.

Huset har dobbel garasje med glasshus på taket. De har i tillegg fått et stort vaskerom og en trapp som leder rett ned til hagen fra terrassen. Boligen huker av de fleste krav for familien, men det har vært en gi-og-ta-prosess. Utleiedelen gjorde at de blant annet måtte gi avkall på en ekstra TV stue i første etasje. De har også ofret walk-in-closet for å få plass til spiskammers.

«Jeg visste med meg selv at det er så greit å ha et slikt rom», sier Anne om kompromisset.

«Dette er et hjem hvor vi kan leve», sier Hans Egil.

Ingen oppussing og mer tid til familien

De har nå bodd i huset i rundt ett år, og det gjenstår kun noe «finishing» utendørs.

Hagen skal få gjemmesteder i form av busker (slik at i hvert fall eldstemann blir fornøyd), portal og en liten grønnsakshage. Det planlegges terrasse på bakkeplan, gjerder og levegg ved inngangspartiet. Det skal også bygges bod til oppbevaring av hageredskaper.

Selv om det gjenstår noe småarbeid, skal Anne og Hans Egil prioritere familietid og nyte sitt nye hjem til det fulleste.

Da Hellvik Hus spurte ekteparet hva de ser mest frem til i det nye hjemmet, svarte Hans Egil fort; «kald vinter». Nå som de har et lunt hjem, kan kulden bare komme, mener han.

Når de ser tilbake på prosessen og forteller om opplevelsen, legger de stort fokus på samarbeidet med byggeleder Karl Petter Mæsel og snekkerne som bygget deres drømmehjem.

«Byggelederen var veldig flink til å forklare. Vi fikk grundig innføring og tydelige forklaringer. En veldig god opplevelse», sier Hans Egil.

«Snekkerne var kjempe flinke, selv om vi utfordret dem litt underveis ved å flytte på noe vegger og sånn. De har gjort noe fantastisk håndverk», forteller Anne.

Til slutt avslutter Hellvik Hus med bilde av lego-byen til Anne og Hans Egil’s eldste sønn, etter ønske fra gutten på 12 år som drømmer om å bli arkitekt.